Högre krav på arenorna föreslås

Säsongen 2008 sjönk det totala antalet besökare på matcherna i svensk elitfotboll, ett trendbrott efter ett decennium då publiken näranog fördubblats. Nu vidtar ett arbete på flera fronter med att vända publikutvecklingen uppåt igen.
- Arenorna är en betydelsefull del, säger SvFF:s generalsekreterare Sune Hellströmer.

Totalt år 2008 kom 2.360.295 åskådare till seriematcherna i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan. Det var 223.573 åskådare färre än säsongen 2007. Snittpubliken sjönk i samtliga serier (läs mer här). Totalpubliken sjönk i Damallsvenskan och Superettan, medan den till 16 lag utökade Allsvenskan faktiskt noterade sin bästa totalpublik någonsin: 1.868.803 åskådare.
- En liten ökning jämfört med i fjol, och de allsvenska klubbarna som helhet har alltså det sjunkande snittet till trots inte lidit någon ekonomisk skada. Man har sålt lika många biljetter som i fjol, sen är det klart att utfallet varit ännu mycket bättre om snittet hållits uppe, säger Sune Hellströmer.
Orsakerna till det sjunkande snittet kommer att analyseras och diskuteras ingående framöver. SvFF kommer även att bjuda in alla fotbollsintresserade att besvara en enkät (via svenskfotboll.se).
- Det är viktigt för oss att ta in fotbollspublikens och allmänhetens åsikter, säger Sune Hellströmer.
Att ålderstigna och omoderna arenor är till nackdel för publikrekryteringen är något de flesta är överns om, och där kommer redan nu förslag på åtgärder inom de närmsta åren.
- Nästa år får man nya arenor i Göteborg och Malmö och det kommer säkert att påverka dom klubbarna mycket positivt. Men arenabiten har stor betydelse för att locka publik, och frågan måste lyftas överallt. Det är inget man klarar av att åtgärda nu från december till säsongsstart, det tar längre tid än så. Till Rikskonferensen i Ronneby ligger det nu ett förslag om nya arenakriterier i Tävlingsbestämmelserna som kommer att gälla från 2014. Därmed får alla klubbar och arenaägare god tid på sig, fem år, för att uppfylla de nya kriterier som kommer att gälla.
Förslaget till Rikskonferensen är alltså att Tävlingsbestämmelserna utökas med kriterier för hur arenan ska se ut och fungera.
- Vi ska ha samma krav vid nationellt som redan gäller vid internationella matcher, så kan väl enklast sammanfatta det, säger Sune Hellströmer.
Bland förslagen på kriterier för arenorna i Allsvenskan finns:
* Utökade krav på lokaler för särskilda ändamål, och på större ytor vilket kommer att medföra ny- eller ombyggnader på många allsvenska arenor.
* Minst 3.000 individuella sittplatser under tak.
* 20% av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats. Dessa 20% ståplatser ska kunna konverteras till sittplatser.
* Krav på ökad kapacitet i elbelysningenfrån 800 lux vertikalt till 1200 lux vertikalt.
Bland förslagen på kriterier för arenorna i Superettan och Damallsvenskan:
* Utökade krav på lokaler för särskilda ändamål, och på större ytor vilket kommer att medföra ny- eller ombyggnader på många allsvenska arenor.
* Plantäckning och markvärme.
* 1.000 sittplatser under tak, ingen reglering av ståplats.
Rikskonferensen och Representantskapet äger rum i Ronneby 5-6 december.