Rep.skapet: Gemensamt regelverk för elitarenor

Svenska Fotbollförbundet håller sitt Representantskap i Ronneby lördag 6 december.
Här följer ett sammandrag av de viktigaste frågorna Representantskapet har att ta ställning till.

Representantskapet hålls på Ronneby Brunn.
Gemensamt regelverk för elitarenor föreslås
2006 kom UEFA med ett nytt regelverk för europafotbollens elitarenor kallat "UEFA Stadium Infrastructure Regulation", parallellt med de befintliga säkerhetsföreskrifterna "UEFA Safety and Security Regluation".

De europeiska kraven bör införas med Sveriges eget regelverk över tid, så att även svenska elitlag kan spela internationella matcher på sina ordinarie hemmaarenor.

De allsvenska föreningarna har arbetat med frågan en längre tid, och nu har Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitföreningen Damfotboll (EFD) lagt fram ett förslag som det sedan ska tas beslut om på Representantskapet, där svensk fotbolls tävlingsfrågor avgörs.

I de nya UEFA-bestämmelserna indelas arenorna i tre olika kategorier, samt en elitkategori. Arenakravens olika kategorier är kopplade till olika tävlingar, elitkategorin omfattar endast tävlingar som EM, finaler i Champions League och UEFA-cupen.

SEF och EFD har, med utgångspunkt från UEFA-reglerna, föreslagit följande kategorisering för seriespelet i Sverige:
Kategori 3: Allsvenskan herrar, kategori 2: Superettan, kategori 1: Damallsvenskan.
När det gäller sittplatser innebär Kategori 2-3  krav på minst 3000 sittplatser, kategori 1= 200 sittplatser på huvudläktare (här vill dock Elitföreningen Damfotboll, EFD ha 1000 sittplatser).

Kalmar FF:s nuvarande hemmaarena Fredrikskans har av UEFA klassats som en kategori 2-arena, vilket innebar att Kalmar fick spelade de första kvalrundorna i årets UEFA-cup på Fredrikskans, men slutkvalet krävde en arena med kategori 3. Därför tvingades Kalmar spela en avgörande internationell cupmatch i Borås (det är flera lokaliteter som UEFA kräver som idag inte finns på Fredrikskans).

När det gäller antalet sittplatser kontra antalet ståplatser på arenorna i Allsvenskan herrar, så föreslås från 2014 att 20 % av arenans kapacitet kan utnyttjas som ståplats.
Det innebär att lag som så önskar kan behålla ståplats även efter 2014 vid nationellt spel på sin arena, vilket är ett önskemål från svensk fotboll eftersom man anser ståplatspublik ger en stämningshöjande effekt på våra elitmatcher, under ordnade former.

För övergångsperioden 2010-2014 föreslås

Regelverket ska vara genomfört fullt ut 2014. Fram till dess har SEF och EFD kommit fram till en önskad övergångsperiod, enligt följande:

Om förening senast före säsongen 2010 kan uppvisa en skriftlig förbindelse om pågående eller planerad ombyggnation av befintlig arena eller nybyggnation av en kategori 3-arena har föreningen rätt att frångå ovanstående krav för perioden 2010-2013 förutsatt att ny kategori 3-arena är färdigställd innan säsongen 2014.

2010 80 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats;
2011 70 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats;
2012 60 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats;
2013 50 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats;
2014 20 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats. Dessa 20 % ståplatser ska kunna konverteras till sittplatser.

Till säsongen 2009 får Göteborg, Norrköping och Malmö helt nybyggda arenor. Arenan i Göteborg får konverterbara stolar som kan fällas upp, och ytan därmed användas som ståplats vid behov och önskan.

Svenska Fotbollförbundets styrelse ställde sig vid senaste styrelsemötet bakom förslaget, som kommer upp för beslut på Representantskapet i Ronneby den 6 december.

Inkomna motioner
Dalarnas, Göteborgs, Medelpads och Västergötlands Fotbollförbund har lämnat in motioner till Representantskapet.
Dalarna vill införa en regional nivå mellan förbunds och distriktsserier, och att det ska omfatta div.3 herrar, div 2-3 damer. Skälet är att förändringen av seriepyramiden har gett stora skillnader geografiskt för lag i samma Distrikt.
Göteborg och Västergötland vill se över fördelningen av "ingångarna" till div.3, som man inte anser är rättvist med hänsyn tagen till licensunderlaget.
Medelpad vill förändra det så kallade "Norrlandskvalet" till div.3

SvFF:s styrelse kommer att föreslå Representantskapet att en utredningsgrupp utses som ska arbeta med frågan för att till nästa års representantskap återkomma med eventuella åtgärdsförslag.

Övrigt:
Från och med säsongen 2009 föreslås:
1. "Om ordinarie plan inte är i speldugligt skick, ska matcher i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan spelas samma dag på hemmaföreningens reservplan. Om särskilda fall föreligger kan SvFF:s TK beslut om undantag".
"Om inte heller reservplanen kan nyttjas för spel, ska matchen spelas dagen efter ordinarie speldag på huvud- eller reservplan. Om särskilda fall föreligger kan SvFF:s TK beslut om undantag".

2. SvFF:s Tävlingskommitte kan utse säkerhetsdelegat till match i förbundsserierna.