Två sidor av samma gräs

Anders Johansson, Djurgården Damfotbolls tränare, och Lars-Erik Öberg, ordförande i Medelpads Fotbollförbund och anläggningskommittén, har olika syn på konstgräs."Den dag Milan spelar på konstgräs ger jag mig."
Anders Johansson, Djurgården Damfotbolls tränare, är tveksam till konstgräs. Spelet går för snabbt och underlagen skiljer sig alltför mycket åt.

Vilka är de största problemen med konstgräs?
- Det skiljer mycket mellan underlagen, både i herr- och damallsvenskan. Elfsborg har ett gräs som man behandlar på sitt sätt, medan Gävle har ett annat slags gräs. Det ser likadant ut i Damallsvenskan. Skytteholm har knappt ett grässtrå, medan Umeås matta är mjukare.

Vilka fördelar har konstgräset?
- Jag förstår att man i till exempel Umeå, Sundsvall och Gävle måste ha konstgräs. Det är också viktigt att vi får en längre säsong och då är det självklart med konstgräs på vissa arenor. Det är också bra för breddfotbollen att alltid kunna träna på bra planer. Men det är en katastrof om man väljer konstgräs där det går att lägga naturgräs.

Vad tycker spelarna om att åka till en bortamatch på konstgräs?
- Det beror på var man spelar. Ingen jublar över att åka till Behrn Arena en varm och solig dag. Där gör det jäkligt ont i fötterna. Minst 80 procent av våra spelare tycker att man ska spela på riktigt gräs. Men givetvis gnäller ingen när vi åker till Umeå. Alla förstår att de måste ha konstgräs.

Förbereder ni er på något speciellt inför en match på konstgräs?
- På några av konstgräsplanerna blir det ett helt annat spel. Man kanske spelar med lägre backlinje när man möter snabba spelare på snabbt underlag. Då rinner bollen över linjen när den läggs över backlinjen. Man kanske också spelar med målvakten lite längre ut.

Skiljer det sig från naturgräs?
- En geggig gräsplan går det inte heller att spela på. Då anpassar man sig på samma sätt. I år har det dock varit väldigt fin kvalitet på naturgräsplanerna i damallsvenskan.

Vilka spelaregenskaper lämpar sig bäst för konstgräs?
- Snabba spelare med bra fotarbete och fin teknik. Jag är rädd att det blir lite »Formel 1-fotboll«, det går så jäkla snabbt. Vår teknik kanske inte hänger med. Man blir lite lurad och kan efter en träning tycka »jäklar vilket bra tempo det var«. Men hur var kvaliteten?

Hur påverkas svensk fotboll av att alla inte är överens?
- Frågan delar fotbollssverige. Vi måste ha konstgräs på vissa arenor, men inte alla. I snart tio år har jag hört att »snart finns konstgräs på alla stora arenorna i Europa«. Jag har fortfarande inte sett det. Den dagen Milan, Roma och Manchester United spelar på konstgräs, då ger jag mig.

Tror du den dagen kommer?
- Nej, jag är väldigt tveksam. Och jag tycker det skulle kännas väldigt konstigt om vi får en nationalarena med konstgräs.
"Det duger inte med blöta, leriga och ojämna planer."
Lars-Erik Öberg är ordförande i Medelpads Fotbollförbund och anläggningskommittén. Han tycker att man ska vänta så länge som möjligt med att bestämma underlag på Nationalarenan.
- Utvecklingen går väldigt fort, säger han.
Varför är det viktigt att satsa på konstgräs?
- Svensk fotboll satsar under fyra år 60 miljoner kronor på talangutveckling. Ska man utnyttja pengarna effektivt så måste man spela och träna på bra underlag - året om. Ett annat argument är att vi gärna vill vara med ute i Europa. Då måste vi få ett snabbare bolltempo, snabbare passningsspel och bli tekniskt bättre. Då duger inte blöta, leriga och ojämna planer.

Hur ser du på konstgräsets utveckling?
- Jag har varit med sedan det första konstgräset för 33 år sedan. Kritiken har varit massiv, även från mig. Det är först de senaste två-tre åren som man tagit ett ordentligt kliv mot att likna naturgräs. Men en bra naturgräsplan är alltid att föredra framför en konstgräsplan.
Hänger spelarnas tekniska fördigheter med det snabba konstgräset?
- Det finns de på damsidan som tycker att konstgräs bidrar till dåligt passningsspel, därför att bollen rullar för fort. Jag tycker det är bättre att tjejerna får finna sig i att bli duktigare för att kunna hålla bollen i spel. Elfborg är ett våra tre bästa lag, mycket beroende på att de tränar och spelar på en snabb plan.
Vad kan man göra åt den skiftande kvaliteten på konstgräsplanerna?
- Den kritiken står jag helt bakom. Det finns många olika leverantörer av konstgräs vilket innebär att kvaliteten skiftar. Målsättningen är att några få arenor ska anlägga ett mycket bra konstgräs, så att det inte blir så stora variationer. SvFF rekommenderar att byta konstgräset vart fjärde år. Då håller vi hög kvalitet.
Hur resonerade Sundsvall när man för fyra år sedan bytte till konstgräs?
- Idrottsparken (numera Norrporten arena) blev aldrig bra förrän i mitten av juni, sen höll den till mitten av september. Planen kunde bara nyttjas cirka 50 timmar om året. Därför valde man konstgräs. Nyttjandegraden blev istället cirka 750 timmar.
Hur påverkas svensk fotboll av debatten?
- Problemen var mycket större för några år sedan. Söderut var man mycket negativt inställd, vilket jag har full förståelse för. Nu resonerar man annorlunda. Det bättre laget gynnas alltid av en bra konstgräsplan.
När får vi se konstgräs på San Siro och Old Trafford?
- Jag vet att de har pratat om det i Milan och Inter, därför att det är så taskigt väder där under vintern. Men om jag var i södra Italien, Frankrike eller södra Spanien, skulle inte jag heller fundera på konstgräs. Jag tror att det i framtiden kommer konstgräs till Tyskland, Holland, Belgien och ännu mer i Norden. I Ryssland finns väldigt många konstgräsplaner.
Nationalarenan?
- Idealet är en naturgräsplan. Det blir svårt för oss att få kvalificerat träningsmotstånd om vi har en konstgräsarena. Men jag tycker man ska vänta så länge som möjligt med att bestämma det. Utvecklingen inom konstgräs går väldigt fort.
Ur Magasinet Fotboll #4-2008 - Text och foto: Kristofer Sandberg