Arenagryning 1 - Kalmar


Beslut - och överklaganden. Drömmen om en ny arena till jubileumsåret 2010 är över.
Läs om Kalmars långa väntan på en ny arena.
- Artikel från Magasinet Fotboll #1 2009 -
Ifjol spelade flera av landets mest anrika klubbar sina matcher på 50-åriga arenor. Fr o m april har göteborgslagen och Malmö FF landets modernaste fotbollsanläggningar.
Men det finns de som fortfarande väntar och bävar för att tåget är på väg att gå. - Del 1 -Kalmar

Den 25 augusti 2008 är Kalmar FF:s klubbledning samlad på åhörarplats under fullmäktiges möte i gamla Teleskolan. När ärendet efter två timmars debatt är över har 48 ledamöter röstat ja, 10 nej och 3 har avstått. Kalmar ska få en ny elitarena för fotboll där kommunen går in som borgenär.
Tränare Nanne Bergstrand reser sig hastigt och råkar stöta till två stolar på vägen ut. En av lokaltidningarna skriver att Bergstrand for i väg »som skjuten ur en kanon, sparkade på stolar och skrämde publikum. Kunde han inte vara glad ens denna kväll?«.
-  Klart det var en glädjens dag och vecka, minns Kalmar FF:s ordförande Johnny Petersson. Äntligen kom beslutet vi väntat på och dessutom vann vi alla våra matcher i samma veva.
Fredriksskans byggdes i början av 1900-talet och är ingen renodlad fotbollsarena. Två starka skäl till att Kalmar FF menar att det behövs en modern arena i staden.I februari 2009 är Johnny Petersson påtagligt nedstämd när arenasituationen förs på tal. Klubben väntar med spänning på att ännu en rättslig instans, denna gången kammarrätten, ska säga sitt. Under hösten lämnades ett antal överklaganden in, där ett antal privatpersoner ville få prövat om kommunen verkligen kan gynna en enskild förening med att gå i borgen för ett bygge på 260 miljoner kronor. En av de klagande skrev att Kalmar kommuns riskkalkyl varit obefintlig och varnade för att åskådarantalet, likt Elfsborgs, skulle vika nedåt efter ett par år på en ny arena.
- Men Borås kanske har hamnat på den nivå man har publikunderlag för. Dessutom ska man jämföra med hur det var innan, när Ryavallen fanns, säger Johnny Petersson.
-  Självklart gynnas vi av att det byggs en ny fotbollsarena i Kalmar. Det byggs museum, ridhus och annat för att utveckla staden. Allt detta görs för att dra folk till staden, annars stagnerar den. Vi behöver ett antal starka varumärken. Kalmar FF och en ny arena är delar av detta.
Klubben har lagt ner ca 2 Mkr enbart på olika konsultkostnader sedan arbetet med att få fram en ny arena tog fart på allvar i slutet av 2005. Trots ett gyllene år med allsvenskt guld, avancemang till första omgången i UEFA-cupen, bra förtjänster på spelarförsäljningar och nyblivna landslagsmän, kastar härvan kring arenafrågan en lång skugga över Fredrikskans.
I höstas fick Kalmar ett parallellfall till arenabygget. Kalmar Hästsportklubb, som länge suktat efter ett nytt ridhus, beviljades drygt 16 Mkr i investeringsbidrag. Något som inte accepterades av tio kalmariter som överklagade beslutet. Byggherren och ridklubben valde att konfrontera de tio, vilket slutade med att samtliga tog tillbaka sina överklaganden. Idag är bygget av ridhuset igång. Kalmar FF har valt att låta demokratin ha sin gång.
-  Om jag har förståelse för dem som överklagar arenabygget? Det är varje medborgares rättighet att kunna överklaga ett demokratiskt beslut, säger Johnny Petersson, ömsom diplomatiskt ömsom syrligt på frågan om det finns någon substans i den inlaga som kammarrätten nu har att ta ställning till.
-  Men nej, jag har faktiskt inte förståelse. Fotbollen är en del i en regional utveckling. Man överklagar en kommunal borgen på 100 miljoner, som är en säkerhet i fall Kalmar FF hamnar på obestånd, vilket vi inte har tänkt, fortsätter Johnny Petersson och påpekar att klubben gick fem-sex miljoner plus i år, exklusive spelarförsäljningar.
Efter att kommunens beslut överklagades till länsrätten i höstas sa Nanne Bergstrand i en intervju med Magasinet Fotboll att, »det inte någon annanstans överklagas lika mycket som i Kalmar«. Kanske ligger det något i detta. Åtminstone tycker Johnny Petersson att smålänningarna haft svårt att hantera debatten internt. Inte minst den lokala pressen.
-  Intresset för fotboll är stort i Kalmar, men stämningen kring den här frågan har piskats upp för mycket. Ibland drivs frågor med en sorts misstänkliggörande. En anrik tidning som Barometern låter en av de klagande skriva debattinlägg anonymt i tidningen. Jag tror aldrig jag sett något liknande. Dessutom har man haft en konsumentupplysande artikel om hur man överklagar offentliga beslut. Har något liknande någonsin publicerats i någon tidning? undrar Johnny Petersson, innan han tillägger att han är för en oinskränkt pressfrihet.


Kalmar Arena
Kapacitet: 11.500 sittande.
Kostnad: Ca 260 miljoner.
Underlag: Naturgräs.
Status: Inget besked finns från Kammarrätten i början av mars 2009. Ambitionen är att ha arenan klar till säsongsstart 2011.
Ägare: Kalmar FF från dag 2 då arenan står färdig.
Arkitekt: Tengboms.

För Kalmar FF är drömmen om en ny arena 2010, året då »Smålands stolthet« firar 100 år, nu över. Tidigast kan den finnas på plats ett år senare. Den långa väntan gör att ängslan växer i takt med att de allsvenska konkurrenterna rustar upp eller får nya arenor, större intäkter och ett försprång på såväl spelplanen som en redan hårt ansatt sponsormarknad.
-  Egentligen är länsrättens dom tydlig om att det får byggas en ny arena med kommunen som borgenär. Men det är klart att det finns en oro tills allt är klart. För oss finns det inga alternativ. Det är detta eller inget. Vi har inga krafter att tänka på några alternativ. Och vi kan inte vänta mycket längre. Det är bara att titta på hockeyn. De som investerade i nya arenor har mer eller mindre stängt elitserien för andra lag. Vi halkar efter framför allt Malmö och Göteborg om vi inte agerar omgående, säger Johnny Petersson och vågar sig ändå på en spådom:
-  Det blir en ny arena, det tror jag. Men vi klarar det inte utan kommunen.

Arenagryning - nästa del 3 april: Göteborg
Aktuella arenaprojekt i landet