Arenagryning 3 - Malmö


"Det är som med en restaurang, det gäller att få folk att återvända."
Efter Turning Torso och Malmö Arena står Malmös tredje nya landmärke på kort tid färdigt - Swedbank Stadion.
- Artikel från Magasinet Fotboll #1 2009 -
Ifjol spelade flera av landets mest anrika klubbar sina matcher på 50-åriga arenor. Fr o m april har göteborgslagen och Malmö FF landets modernaste fotbollsanläggningar.
- Del 3 - Malmö

Trots ännu ett sportsligt mellanår för MFF är förväntningarna enorma på Swedbank Stadion, som ger staden sitt tredje landmärke på kort tid efter Turning Torso och ishockeyns Malmö Arena.
- Om det snackas om nya stadion på stan? Skojar du? Varenda litet tillbygge kommenteras direkt. Supportrarna är nästan mer uppdaterade än vi. Jag trodde skolan och skolfrågorna var störst, men detta slår allt, säger före detta rektorn och tillförordnade arenachefen Nils-Börje Friberg.
Swedbank Stadion får över 50 loger på mellan 21 och 43 kvm. En hedersloge om 125 kvm har plats för 60 personer.Medan Kalmar brottas med överklaganden i rättsliga instanser ser Malmö den kommande finalarenan för det stundande U21-slutspelet färdigställas. Byggnotan lär hamna på den för svenska mått mätt enorma summan om nästan 600 miljoner kronor. Förutom de 24.000 åskådarplatserna rymmer stadion Sveriges största restaurang med kapacitet för 2.000 gäster, idrottsgymnasium för 420 elever, mer än 50 loger, samt konferens- och utställningsfaciliteter.
-  Vi är duktiga på att måla upp farhågor, men jag är säker på att det blir succé och välbesökt - åtminstone första året. Men det är som med en restaurang, det gäller att få folk att återvända, säger Nils-Börje Friberg.
Det sistnämnda bygger givetvis på att »Iff-Iff« tar sig up ur det mittenträsk där laget parkerat de senaste fyra säsongerna. Guldåret 2004 snittade Malmö FF över 20.000 åskådare per match. Stämningen var på topp den säsongen. Inte minst då klubben, men även en idog supporterförening, lyckades få publiken att inte bara komma, utan även sjunga. Skånederbyna kunde detta år matcha de i huvudstaden. Och detta på en arena som flera år tidigare dömdes ut som fotbollsstadion. Sedan dess har klubben som bäst blivit femma och åskådarantalet sjönk till knappt 11.200 i fjol. Något Nils-Börje Friberg inte blundar för.
-  Hur viktigt det är att MFF presterar? Jävligt viktigt. Men det kommer man att göra. Nu finns alla förutsättningar, säger han och skrattar.
När MFF degraderades 1999 lämnade klubben under en kort period den otidsenliga Malmö Stadion för mindre, och 62 år äldre, Malmö IP. Satsningen på gamla IP kostade drygt 20 miljoner kronor, varav kommunen fick gå in med en stor del av summan. Ett år senare var MFF tillbaka i Allsvenskan och på Malmö Stadion. En lösning ingen såg som ett långsiktigt alternativ. Arenan som byggdes till fotbolls-VM 1958 fick sitt senaste ansiktslyft till EM 1992. Sedan dess har den lappats, lagats och rustats upp, och är idag godkänd för UEFA-cupspel.
I Malmö FF hade man redan kort efter den misslyckade flytten till gamla IP börjat fundera på hur man skulle få ihop pengar till en ny och modern arena. I och med guldet 2004 var saken klar. Klubben hade nog med argument för att samla finansiärer och få kommunpolitikerna övertygade om behovet av en modern fotbollsstadion. Ett år senare var såväl socialdemokrater som de borgerliga i staden överens om att en ny arena skulle byggas, samtidigt som hela stadionområdet rustades upp.
-  Man har vägt detta fram och tillbaka. Inte minst storleken. Men jag tror att den kapacitet som nu finns är bra. Det hade inte varit bra att bygga en »30-plus-arena« att stå med om tio år, om det skulle gå dåligt sportsligt, menar Nils-Börje Friberg.



Swedbank Stadion
Kapacitet: 21.000 sittplatser, alt 18.000 sitt- & 6.000 ståplatser.
Kostnad: 580 Mkr.
Underlag: Naturgräs.
Status: Färdig april 2009.
Ägare: Peab 50%, Erling Pålsson Teknik & fastighet AB 25% och Malmö FF 25%.
Arkitekt: Fojab arkitekter och Berg Arkitektkontor.
Swedbank stadion kommer att drivas av Fotbollsstadion i Malmö Fastighets AB, där MFF äger 25 procent, Erling Pålsson teknik och fastighets AB 25 procent och byggherren Peab resterande hälft. Av totalsumman har de tre ägarna gått in med sammanlagt 100 Mkr. Resten är lånade pengar, där Malmö stad satsat närmare 150 Mkr.
-  Jag vågar knappt tala om arenans betydelse, med tanke på vad som händer i hockeyhallen här i närheten, säger Nils-Börje Friberg och skrattar igen. Men visst blir det ett lyft för Malmö, för hela regionen. I Sverige är det ju detta sätt vi kan öka intäkterna på för att kunna behålla och konkurrera om spelarna. Men jag är ändå tveksam till hur långt det räcker. Se bara på Ola Toivonen som stack senast.
Nils-Börje Friberg har mitt i den stressade slutfasen inför premiären den 13 april mot ÖIS och det stundande slutspelet i U21-EM, ändå hunnit med att blicka längre fram i tiden.
-  Tanken har slagit mig, Malmö stadion har funnits i 50 år och ändå hängt med, så varför ska inte den här arenan kunna göra det? Mycket hänger på den tekniska utvecklingen, som är oerhört viktig. Om tio år kanske vi har en heltäckt arena med tak. Det ska tydligen vara möjligt.
Arenagryning del 1 - Kalmar
Arenagryning del 2 - Göteborg

Aktuella arenaprojekt i landet