Kronprinsessan tog första spadtaget

Måndagen den 7 december 2009 togs det första spadtaget för Arenastaden och Swedbank Arena i Solna av ingen mindre än kronprinsessan Victoria.

Solnas borgmästare Lars-Erik Salminen hälsade de inbjudna välkomna och öppnade med ett stort "Äntligen". Efter många års planering och arbete hade den nya stadsdelen och nationalarenan "landat i skarpt läge".
- Och det här kommer att sätta 5.000 i arbete, inte minst viktigt i dessa tider, sa Salminen.
När den nya stadsdelen är färdig kommer den att rymma över 10.000 arbetsplatser och bostäder för 5.000.

- Det är en fantastiskt stor dag för svensk fotboll, menade förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell och gav en tillbakablick på projektets tillblivelse:
- Den första juli 2003 tog förbundsstyrelsen ett kaxigt beslut. Vi bestämde att vi ska ha en ny nationalarena, någonstans i Storstockholm och med kapacitet för minst 50.000 åskådare. Det togs många initiativ, det var många uppvaktningar och många gånger blev vi besvikna.

Lösningen enligt Lagrell kom en kväll när Anders Gustâv, dåvarande borgmästare i Solna, ringde upp och lanserade tanken på en ny stadsdel som även skulle kunna härbärgera en stor arena. Fotbollförbundets årsmöte 2007 tog sedan en avsiktsförklaring om att gå vidare med arenaplanerna tillsammans med de partners som engagerat sig i projektet.

Arenautvecklingen i svensk fotboll har varit en prioriterad fråga de senaste åren och Lagrell nämnde Borås Arena, Gamla Ullevi, Swedbank Stadion i Malmö liksom de tillkommande arenorna i Stockholm och Kalmar som exempel.
- Men det här är kronjuvelen! Äntligen får vi en arena för landslaget och av internationell klass, något som vi saknat tidigare, sa Lagrell.
- Det är ett historiskt tillfälle idag för svensk fotboll. Det har ju inte varit någon av oss förunnat att få vara med om en så stor sak som skapandet av en ny nationalarena. Det händer kanske bara en gång under ens livstid.

2012 ska den nya arenan stå färdig och det symboliska första spadtaget togs av kronprinsessan Victoria uppbackad av företrädarna för projektets intressenter.
- Det är ett gediget gäng jag har här, de litar kanske inte på att jag klarar det här själv men jag har övat hela morgonen, skämtade kronprinsessan innan hon greppade den förgyllda spaden som säkerligen får en framträdande plats så småningom någonstans i Arenastaden.

Och visst klarade Victoria uppgiften galant, med några rejäla tag var arenabygget igång. Som tack för besväret förärades hon också Arenastadens allra första guldmedalj.

Kronprinsessan tar det symboliska första spadtaget flankerad av Christian Alexandersson (VD Arenastaden och Swedbank Arena), Lars-Erik Salminen (borgmästare i Solna), Erik Paulsson (ordf Arenastaden och Swedbank Arena), Michael Wolf (VD Swedbank) och Lars-Åke Lagrell (ordf SvFF).