Raul Björk: Stort behov av bättre arenor

Debatten om fotbollen och andra idrotters arenor ställer frågor. De flesta arenorna har varit med i 50-100 år. Uppdateringsbehoven har varit enorma anser Raul Björk, ordförande i SvFF:s anläggningskommitté.

"Den senaste tidens debatt om idrottsarenautvecklingen, och då i synnerhet fotbollsarenor, bekymrar och ställer ett antal frågor.

För det första genomförs för närvarande i hela landet en upprustning och nyinvesteringar av idrottsanläggningar. I och för sig inte så konstigt. De flesta arenorna har varit med i 50-100 år.

Uppdateringsbehoven har varit enorma.

För det andra har det framförts önskemål om en långsiktig planering. Önskemål som framförts i de kontakter vi haft med de olika kommunerna.

Redan 2007 påbörjades information och diskussion om de s.k. 2014-kraven ( krav på arenor för elitfotboll).

En information som mottogs väldigt positivt. En framförhållning på fem år bedömdes rimligt och klokt. I kontakterna med kommunerna kan också noteras en vilja att delta i en för idrotten positiv utveckling.

En god idrotts- och kulturmiljö bedöms vara två nycklar till kommunal framgång.

För fotbollens del handlar det om att kunna erbjuda en omfattande barn- och ungdomsverksamhet, där alla erbjuds att delta. En framgångsrik elitfotboll bedöms av berörda kommuner som ett viktigt inslag i deras expantionsmöjligheter.

Olika undersökningar visar också att det ekonomiskt tillför kommunerna betydande tillskott.

En kommun med framtidsplaner inkluderar därför fotbollen i sin strävan att skapa framgång och utveckling. Det ser vi tydligt under de senaste 10 åren då inte mindre än 470 konstgräsplaner tillkommit. Planer som tillgodoser den viktiga barn- och ungdomsfotbollen men också svarar upp mot elitfotbollens önskemål. Konstgräsutvecklingen innebär att nyttjandegraden ökat avsevärt. Det är inte ovanligt att arenorna numera kan nyttjas uppemot 2000 timmar/år. Detta torde vara ytterliggare en faktor för kommunala satsningar. Drygt 180 av landets 290 kommuner har skapat dessa möjligheter. Andra ligger i startgropen.

Under denna period har också svensk fotboll kunnat bidraga med nästan 50 mkr för en positiv arenautveckling. Ett stöd som för föreningen och kommunen upplevts som en kvalitetsstämpel.

Fotbollen tar med andra ord ett stort ansvar för arenautvecklingen.

I den andan har också ett samarbete med E.ON inletts. Det senaste året har 88 anläggningar i glesbygd fått stöd från den gemensamma energifonden. Insatser som leder till energibesparingar, god klimatpolitik och som på sikt frigör resurser för den idrottsliga verksamheten.

Svensk fotboll tar sitt ansvar på ett antal områden och vill så göra i framtiden. Det förutsätter för framgång ett motsvarande intresse från landets kommuner."

Raul Björk

Ordförande,
SvFF:s anläggningskommitté