Svensk fotboll har stöttat arenabyggen med 45 miljoner

SvT Sport har kartlagt landets kommuners åsikter om arenasituationen för de olika idrotterna och de behov som följer när och om ett lag spelar i de högsta serierna, där plankriterier, vissa utrymmen, säkerhet och behov för bland annat TV-produktion följer med.
Kommunerna uttrycker i granskningen främst ekonomisk oro i de fall de är arenaägare, för upprustningar, förbättringar och ökad trivsel och för nybyggnation. Och ett antal har svarat att driftskostnaderna i kommunernas arenor är ett problem för den kommunala kärnverksamheten.

Svenska Fotbollförbundet är en ideell organisation med ca 3.350 medlemsföreningar landet över. Samtliga föreningar har sina egna stadgar, väljer sin egen styrelse och sportsliga ambitioner för verksamheten. Det är grundbulten svenskt idrottsliv att föreningarna bestämmer över sin verksamhet fullt ut.

Hur föreningarnas sportsliga ambitioner påverkas lokalt i hemkommunerna när det gäller träningsmöjligheter och matcharenor är givetvis en fråga för föreningen och kommunen - om kommunen är ägare.

I svensk fotboll klassas Allsvenskan och Superettan. Damallsvenskan och damernas div.1, som elit, där så gott som alla matcher tv-sänds och där man ska kunna ta emot flera tusen bortasupportrar. Som i sin tur, förutom att betala entrebiljett, även konsumerar mat och annat på gästande ort. Vid SvFF:s olika fotbollsmöten så återges att samarbetet fungerar väl, och att klubb och kommun hittar lösningar.

Att idrottens och fotbollens "krav" skulle innebära problem för kommunerna att uppfylla sin kärnverksamhet kan knappast lastas fotbollen, klubb eller förbund. Det är helt en fråga för kommuninvånarna, som i demokratisk ordning har att välja vad kommunens poilitiska företrädare ska prioritera att kommunen använder sina skattepengar till.

Man skulle man också kunna vända på frågan. För några år sedan gjordes en undersökning i mästarlaget Helsingborgs IF:s hemstad, vad som var det viktigaste varumärket för staden. Efter turandet till Helsingör med båt var det klubbens mästarlag, HIF. Så värderades HIF i Helsingborg, och det är nog många orter där stoltheten är stor för respektive elitlag.

Svensk fotboll avsätter årligen pengar till föreningarnas olika arenaambitioner i Anläggningsfonden. I våras delade SvFF ut 13 miljoner kronor i föreningsstöd till anläggningsatsning och energieffektivisering. Ett arbete som sköts av SvFF:s Anläggningskommitté, ihop med kraftbolaget E.ON (Energigfonden), samt UEFA:s Hat Trick Programme.

- Fotbollens egna pengar får en enorm uppväxling runt om i landet och upplevs som väldigt viktig för föreningar och kommuner. Det är en tydlig bekräftelse att svensk fotboll tror på de olika projekten, sa Raul Björk, Anläggningskommittens ordförande vid utdelningen i våras.

I 15 år har svensk fotboll delat ut bidrag till hundratals anläggningar. Det är bidrag som alla kommuner och föreningar kan ansöka om. Vidare har fotbollen, via UEFA, även stöttat de nya anläggningar som byggts och några som restaurerats.

Följande projekt erhöll medel från Anläggningsfonden 2011:

Fotbollshallar
Kiruna FF
Delsbo IF

Konstgräsplaner med värme
Oskarshamns AIK
Upplands Bro kommun

Konstgräsplaner
Asarums IF FK
Bergdalens IK
Falkenbergs kommun
IK Östria Lambohov
Linköping Kenty
Sollentuna United
Säffle kommun

De projekt som erhöll stöd valdes med utgångspunkt på projektens kvalité, kostnader, finansiering, elitlag på orten, geografiska läge samt distriktens prioritering. Sammanlagt hade 47 projekt sökt bidrag ur årets Anläggningsfond.

Ur dessa 47 projekt har 30 stycken även sökt bidrag ur Hat Trick programme. Målsättningen med Hat Trick programme är att med hjälp av UEFA-medel få tillstånd ca 20 projekt, d.v.s. fotbollshall, uppvärmd konstgräsplan eller konstgräsplan i de kommuner som saknar detta idag.

Anläggningskommittén beslöt att stödja nedanstående projekt, dock måste UEFA besluta och godkänna projekten innan avtal kan tecknas med respektive förening och kommun.

Fotbollshallar
Bromölla Fotbollsunion
Iggesunds IK
Salsåker-Ullångers IF

Konstgräsplaner med värme
Hallsbergs kommun
Karlskoga kommun
Kopparvallen i Åtvidabergs AB
Svegs IK
Torsby IF

Konstgräsplaner
Ekets GOIF, IFK Örkelljunga
Föreningsalliansen i Färgelanda kommun
Laholms kommun
Svedala kommun
Svenljunga kommun
Tranemo IF
Waggeryds IK
Vetlanda Arena AB
Vimmerby IF
Åre kommun
Älvängens IK
Överkalix IF
Övertorneå kommun

88 beviljade bidrag ur Energifonden

Ur Svenska Fotbollförbundets och E.On:s nybildade energifond 2011 har hittills ett sammanlagt bidrag på 1.880.000 kronor beviljats 88 landsbygds-föreningar runt om i landet.

Bidragen har använts till olika energibesparande åtgärder i föreningarna, som installation av värmepumpar, jord- och bergvärme, solfångare, varmvattenberedare, isolering etc.

Följande föreningar har hittills under 2011 erhållit bidrag:

Blekinge - Saxemara IF
Bohuslän - Groheds IF, Grundsunds IF
Dalsland - Bengtsfors IF, Melleruds IF, Tösse IF
Gotland - Dalhem IF, Hemse BK
Göteborg - Bergums IF, IFK Hällingsjö
Halland - Bua IF, Grimmareds IF, Onsala BK, Ullareds IK, Valinge IF, Vapnö IF
Hälsingland - IFK Bergvik, Bogårdens IK, Färila IF, Moheds SK, Rengsjö SK, Vallsta IF
Medelpad - Holms SK, Lucksta IF
Skåne - Askeröds IF, Bårslövs BoIF, IFK Ystad FK, Öja FF
Småland - Ankarsrums IS, Annebergs GIF, Bergkvara AIF, IFK Borgholm, Farstorps IK, Högby IF, Högsby IK, IFK Lammhult, Lindås BK, Långemåla IF, Mörbylånga GoIF, Nissafors IS, Ryssby IF, Slätthögs BoIF, Solberga GIF, Sommens AIF, Stensjöns IF, Svensk-Bosnisk IF, IK Tuna Södra, Unnaryds GoIF, Västboås GoIF, Åby/Tjureda IF, Örsjö IF
Uppland - Gräsö IF, Rånäs IF, Storvreta IK, Strömsbergs IF, Vittinge IK
Värmland - Borgviks IF, Köla AIK, Vitsands IF
Västerbotten - Bygdeå GIF, Robertsfors IK
Västergötland - Annelunds IF, Axvalls IF, Björketorps IF, Forsviks IF, IK Friscopojkarna, Fröjereds IF, Hajoms IF, Igelstorps IK, Kinne-Vedums IF, Kållandsö GoIF, SK Mjörn, Tidaholms GoIF, Tidans IF, Trädets IF, Ubbhults IF, Värings GIF
Ångermanland - Anundsjö IF, Nätra GIF, Remsle UIF FF
Örebro Län - Ervalla SK
Östergötland - Grytgöls IK, Kvarsebo IK, Rimforsa IF, Slätmons BK, Sonstorps IK, Sturefors IF, Västerlösa GoIF