Försöksverksamhet för korsbandsopererade

Ett stort problem inom ungdomsfotbollen är att många korsbandsopererade fotbollsspelare får nya korsbandsskador. Analyserar man det svenska korsbandsregistret kan man utläsa att mer än en tredjedel av flickor som spelar fotboll mellan 15 och 18 år och som opererats första gången för en korsbandsskada 2005 senare får ytterligare minst en korsbandsskada. Ungefär lika många får en skada i samma knä som de som får en ny korsbandsskada i andra knät.

Från fotbollsanpassad träning på Stadion 28 maj.

En korsbandsskada innebär minst 6 månaders rehabilitering hos sjukgymnast. Efter sex månader görs en test där spelaren får klartecken att återgå till fotbollen om det opererade knät har minst 90 % i styrka och återfått sin stabilitet. Problemet är att när spelaren återkommer till sin träning så saknas kunskaper för att successivt anpassa träningen för det korsbandsopererade knät. Gång på gång kommer spelaren tillbaka med en ny skada.

Artrokliniken har därför under våren startat en försöksverksamhet där vi anordnar fotbollsanpassade träningar för dessa spelare. En gång i veckan samlas ett team under ledning av Thomas Lyth (BP, AIK) och våra landslagssjukgymnaster Annica Näsmark och Åsa Lönnqvist för att lära ut hur man kontinuerligt anpassar träningen till det skadade knät och hur man förebygger nya skador. Detta har gjorts i samarbete med Stockholm Fritid som upplåtit Östermalms IP för dessa träningar och Nike som hjälpt till med material. Till träningarna kommer vi också bjuda in tidigare korsbandsskadade spelare som kan delge sina erfarenheter till de yngre nu skadade.