Färre skador med Knäkontroll

Träningsprogrammet Knäkontroll har lett till betydligt färre skador inom damfotbollen. Efter att Knäkontroll blev obligatoriskt i tränarutbildningen har antalet knäskador inom damfotbollen minskat med 21 procent.
Nu flyttar övningsprogrammet till knakontroll.se, istället för att vara en mobilapp.

Knäkontrollprojektet startade 2006 och är ett samarbete mellan Folksam, Svenska Fotbollsförbundet och Sisu Idrottsböcker.

2010 beslutade Svenska Fotbollförbundet att övningarna i Knäkontroll skulle implementeras nationellt i tränarutbildningen, något som lett till färre knäskador. Mellan 2010 och 2015 minskade knäskadorna med 21 procent.

Den vetenskapliga studie som visar detta genomfördes på Linköpings Universitet från 2006 till 2013, och några av landets ledande sjukgymnaster utvecklade de skadeförebyggande övningarna.
Syftet med Knäkontroll är att spelarna genom enkla övningar under träning ska utveckla ett rörelsemönster som ökar chanser att förbli skadefri. och att stärka utsatta områden på knä och bål. Övningarna tar mellan tio och femton minuter att genomföra.

- Det allra viktigaste är att man gör övningarna kontinuerligt och får in det som en naturlig del av träningen. Studier visar att man ska göra övningarna minst två gånger i veckan, men det bästa är om man får in den vid varje träning, säger Malin Åman, idrottsskadeforskare för Folksam och GIH.

Unga tjejer har varit särskilt utsatta för svåra knäskador, vilket ofta leder till stort lidande och stora kostnader. Knäskador är en vanlig orsak till att många tvingas sluta spela fotboll, och senare i livet kan skadorna leda till artros.
En tidigare studie från 2011 inriktad på just flickspelare visade att de som genomförde Knäkontroll-övningarna minskade sin skaderisk med 64 procent jämfört med kontrollgruppen.

Knäkontroll har tidigare funnits som app i mobilen men nu flyttas tjänsten till knakontroll.se - en sajt som är anpassad för mobil, surfplatta och dator.

- Applikationen i sin tidigare form är svår att uppdatera och därför är det naturliga steget att övningsprogrammet flyttar till en bättre anpassad plattform på webben, säger Lena Lindqvist, kundansvarig på Folksam idrott.