Ingen "clownajävul" i Vejby

Gustav Nilsson är domare i Vejby IF.
Foto: Jakob Lundberg

Bortalagen blir glatt överraskade. I Vejbystrand har alla ungdomsmatcher tre domare. Här är klubben som utbildar sina 13-åringar i regler och domarskap – och uppmuntrar alla att pröva att döma.

Utanför entrén till Vejby IP står budskapet i vitt på en svart skylt: "Domarna dömer, ledarna coachar, föräldrarna hejar". Och Vejby IF:s klubbmärke, orange och blått.

- Vad som än händer på en match är det varje tränares och lagledares förbannade skyldighet att stötta och skydda våra domare. Detta gick vi ut med på ett möte med alla ledare i klubben, säger Per Nilsson, ungdomsansvarig i Vejby.

Gräsplanen närmast klubbhuset har fått en ny läktare i år. Ny och ny förresten. Den har tidigare tjänstgjort i Höganäs. Och plastsätena hade allsvensk publik ifjol. De blev över när Olympia renoverades och får nu ett nytt division 3-liv i Vejbystrand, fyra mil norr om Helsingborg.

På niomannaplanen spelar Vejbys flickor 14 mot Ljungbyhed i den ljumma försommarkvällen. Gustav Nilsson, 15 år, leder matchen lugnt och kontrollerat. Längs sidlinjerna har han två 14-åriga klubbkamrater som assisterande domare, Adam Skeppman och Oscar Westblom. Gustav Nilsson är inne på sitt andra år som domare och har dömt ett 40-tal matcher.

Varför började du?
- Alla i mitt lag skulle med på domarutbildningen. Sedan kände jag att jag ville vara med och döma. Och man får ju lite pengar.

Vejby IF betalar 400 kronor per match till ungdomarna som är huvuddomare och 75 kronor till de assisterande. I sjumannamatcher är arvodena lägre.

Får du höra svordomar och annat tråkigt under matcherna?
- Ibland är det några som har gnällt lite. Men det lyssnar jag inte på. Det är oftast inte spelare som säger något, utan i så fall tränare. Sedan jag började döma har jag ändrat lite inställning när jag själv spelar. Jag klagade ganska mycket på domaren förut. Det gör jag inte längre, berättar Gustav Nilsson

Kamraten Adam Skeppman gör sin fjärde match som assisterande domare denna kväll.
- Numera när jag spelar match tänker jag ofta på hur svårt det är att vara domare, säger han.

Oscar Westblom på andra linjen gör sin tredje insats med flaggan i hand.
- Ibland är det svårt att hålla koll på offsiden. Man måste hela tiden hänga med backen som är längst bak, säger han

Domare från Vejby IF
Foto: Jakob Lundberg

Offsidevinkningarna är få i F14- matchen. Spelare, ledare och publik håller sig lugna.
- Vi har sällan upplevt att folk beter sig illa här, säger Per Nilsson, och fortsätter:
- Generellt är det inte ungdomsspelarna som är problemet, utan föräldrarnas attityd. De vill att deras barn spelar genom dem och trissar upp hela stämningen.

Vad är det tråkigaste du upplevt kring en domare här?
- Det kom hit ett lag som trodde att de skulle sopa banan med oss. Vi ledde med 1–0 och fick straff. Då började deras tränare att inför sina elvaåriga spelare prata högt, vitt och brett om att domaren var en "clownajävul" och undrade hur han kunde döma sådär.

Vad händer om domarnas arbetsklimat inte förbättras?
- Då har vi väl inga domare till slut. Det blir den yttersta konsekvensen.

VEJBY IF:S UNIKA satsning har flera syften – att rekrytera domare, öka medvetenheten om domarens situation samt få bort föräldrar eller ledare som går längs linjen och försöker sköta offsiden.

- Att vi har tredomarsystemet redan från sjumanna tror jag gör det lättare att få ungdomarna att döma. Det kan inte vara lätt för en 15-åring att springa ensam och döma när en massa föräldrar och andra vuxna suckar och kanske skriker.

Förra året gick Vejbys alla 13-åriga tjejer och killar domarutbildning i Skånes Fotbollförbunds regi.

- Men det blev dyrt när vi insåg att vi inte betalade per instruktör utan för varje kursdeltagare, 300 kronor per person. Det känns lite fel att det ska kosta oss så mycket när vi vill verka för att få fler domare, säger Per Nilsson.

I ÅR FICK BARA de 13-åringar som verkligen var intresserade gå den riktiga domarkursen. Men klubbens alla 11-16-åringar har fått viss utbildning i dömande och regelkunskap – av Andreas Söderkvist, assisterande domare i Allsvenskan, som har dragit igång föreningen Våga vara domare.

- Vi tog hit Andreas och hade en regelkväll, berättar Per Nilsson. Han berättade om hur det är att döma och gick igenom bilder på olika situationer och pratade om bedömningar.

>> Sex steg till tryggare domare

Artikeln skrevs till och publicerades i Magasinet Fotboll #2