Beslut från Representantskapet 2012

Serieindelningen för 2013, utökning av antalet lag 2014 (från 72 till 84 i div. 2 herrar) och lån av talangfulla spelare – se där de frågor som blev mest diskuterat vid Svenska Fotbollförbundets Representantskapsmöte i Göteborg på fredagen.

Denna fredag fanns 43 röstberättigade från svensk fotboll på plats, 24 för distrikten, sex från SEF, sju från Förbundsstyrelsen samt sex från EFD. Mötet beslutar om de Tävlings- och Representations-och Särskilda Tävlingsbestämmelser (TB, STB) som ska gälla för säsongen 2013. Bestämmelser som också ska koordineras med de internationella regelverken (FIFA/UEFA).

Förslaget om att utöka div.2 herrar från sex serier om 12 lag till sex serier om 14 lag (totalt 12 fler lag) har en arbetsgrupp arbetat med under ett år, och nu blev det beslut på att det ska införas 2014, med 2013 som övergångsår.
Svealandsdistrikten, och Annelie Larsson i Förbundsstyrelsen, reserverade sig mot beslutet och flera talare därifrån menade att man därmed utarmar distriktsfotbollen och att div.2 med så många lag inte längre blir en elitförberedande serie.

Den föreslagna serieindelningen för 2013 (sex serier om 12 lag) så ville Smålands Fotbollförbund att Förbundsstyrelsen skulle ta tillbaka förslaget, då bland annat Vimmerby hamnat i en Stockholmserie. Skåne framförde samtidigt att tre Helsinborgslag hamnat i fel serie. Beslutet blev att FS tar hem frågan till nästa styrelsemöte 5/12 för beslut.

När det gäller spelarlån – ofta debatterad fråga - anser svensk fotboll att framförallt yngre spelare (14-19 år) måste få mer speltid, det som saknas för dessa spelare är tävlingsmatcher på tillräckligt utvecklande nivå. Att kunna spela för andra lag, andra föreningar under vissa perioder vore en bidragande lösning. Men det är något som FIFA går emot, av konkurrerande skäl och där tidigare svenska försök inte godkänts.
- Enskilt viktigaste framtidsfrågan för svensk fotboll, talanger måste få spela fotboll för att utvceklas , sa Paul Myllenberg, Helsingborgs klubbdirektör.

England har haft en tvåårig prövotid, SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson tog upp frågan med bekymrade engelsmän i samband med Englandsmatchen förra veckan. SvFF kommer fortsätta med de nordiska kollegorna för att få kraft i frågan framöver.
- Vi har ett tufft arbete framför oss, men vi får inte ge upp, vi ska fortsätta utreda frågan och talangutveckling är oerhört viktig för oss sa Nilsson.

Vidare beslöts att Svenska Cupen för damer ska, som herrarnas cupspel, övergå till höst-vår från och med nästa säsong.

De fyra motioner som hade inkommit till årets Representantskap, röstades snabbt igenom enligt Förbundsstyrelsens förslag:

1. Motion från Lars-Christer Olsson, SEF, rörande UEFA:s beslut att införa ny ungdomstävling "European Youth Club Competition".

Tävlingen består i att de seniorlag som kvalat in till Champions League även ska ha rätt till att spela med ett ungdomslag mot varandra. SEF anser tävlingen strida mot UEFA:s principer, där alla lag ska kvalificera sig för en tävling. Beslut: SvFF ska uppvakta UEFA i frågan redan nästa vecka.

2. Motion från Lars-Christer Olsson, SEF, rörande förändringen av UEFA:s U21-EM för herrar.

UEFA:s exekutiva kommitté har beslutat om att man ska återgå till att spela EM och U21-EM samma år. Dagens system (EM 2012 och U21-EM 2013) innebär spel ojämna/jämna år. För Sverige och övriga länder med spel vår-höstsäsong skulle det innebära spelstopp i cirka två månader (slutet på maj – slutet på juli). SEF vill behålla nuvarande årscykel. Beslut: SvFF ska uppvakta UEFA i frågan, redan vid kommande möten i nästa vecka.

3. Motion från Sören Gustafsson, EFD, rörande möjlighet att få genomföra ett "pilotprojekt" med ett fjärde byte för målvakter i Damallsvenskan och Elitettan för säsongerna 2013-2015.

Beslut: Förbundsstyrelsen uppvaktar FIFA för ett godkännande till "pilotprojektet". (se text om spelarlån)

4. Motionen från Thore Jansson, Värmlands FF, rörande bestraffning när en förening spelat med obehörig spelare, avslogs

Beslut: Motionen avslogs.

Förbundsstyrelsens egna förslag antogs:

5. SvFF ska arbeta för längre registreringsperiod för professionella spelare (det s.k. "sommarfönstret") flyttas från perioden 1 – 31 augusti till perioden 15 juli – 11 augusti.

6. Förändring av ordningsansvar i samband med matcher i Allsvenskan och Superettan.
3 kap i Särskilda Tävlingsbestämmelser för föreningar i Allsvenskan och Superettan (STB, herr) förändras på så sätt att arrangerande förening har ett kategoriskt ordningsansvar i samband med matcher i Allsvenskan och Superettan. Det kvarstår dock att gästande förening har ansvar för sina medföljande supportrar.