Säkerhetsincident får konsekvenser

Den person som hoppade in på planen i samband med Sverige-Argentina på Friends Arena på onsdagen orsakar nya säkerhetsrutiner för VM-kvalet mot Irland 22 mars.
- Ja så blir det sannolikt och det är synnerligen tråkigt för alla 50 000 fotbollsälskare som kan komma på våra matcher, säger SvFF:s säkerhetschef Anders Sigurdson.

Tordagen blev ingen rolig dag för SvFF:s evenemangsgrupp. Fotbollsfesten, där Argentina visade upp att världslaget kan utmana om VM-titeln i Brasilien 2014, kom i skymundan för de personer som utmanade säkerheten, varav en "vann" sin egen match mot vakterna och nådde fram till Lionel Messi, framröstad som världens bäste spelare fyra år i rad.
- Vi brast i vår koncentration en kort stund och då gick det fel. Personen skulle ha stoppats. Det har vi diskuterat idag i flera möten och kommer fortsätta med inför VM-kvalet mot Irland 22 mars fortsätter Sigurdson.

Här är några frågor och svar kring händelsen:

Personen var tydligen tidigare bötfälld för bl a liknande händelser – hur kunde han komma in på matchen?
- Vi har inget register över straffade och vi är ingen polismyndighet och har inte heller resurser att förhindra alla från att få tag i matchbiljetter. Vi har polisanmält båda personerna som bröt mot våra regler, och ett straff är tillträdesförbud förhoppningsvis för en lång tid framöver.

De publikvärdar som satt närmaste reagerade väldigt sent?
- Det är sant och orsaken till det ska vi gå igenom noga. Samtidigt måste sägas att om en person verkligen bestämt sig för att utmana vårt arbete och ta sig in, så utmanas organisationen hårt. Nu fick vi stopp på en, men en slank igenom tyvärr.

Visste ni om det på förhand?
- Att situationen kunde uppstå, ja, men vi tyckte vi var väl förberedda. När världsspelare som Messi med kramrater, liksom vår egen Zlatan, finns på plan så är det naturligt att förbereda sig för liknande händelser.

Kan SvFF bestraffas?
- Ja, av FIFA. Domarna skickade rapport på incidenten, så vi får se om FIFA:s disciplinära kommitté tar upp fallet. Tyvärr förekommer det även under fotbollens mästerskap, Champions Leaguefinaler och annat, och därmed finns det även svenska personer som gillar sånt här och har satt det i system. Svff har också gett ett uppdrag till chefsjuristen Krister Malmsten att föra en skadeståndanmälan mot dessa två personer.

Vad för säkerhetsförändringar funderar ni på att göra?
- Friends Arena är ny, vacker, säker och något som fotbollsfolket verkligen tagit till sig när det gäller att se på fotboll, så vi vill inte sätta upp nät, staket eller annat om vi inte behöver. Vi vill heller inte ha fler värdar än nödvändigt. Vi får nu ta en allvarlig diskussion om vad vi ska och kan göra. Den här gången blev det en "snäll" inrusning tack och lov. Fler ska det inte bli, för vi ska nu förbereda oss för det värsta framöver och ännu mer, tyvärr.

Kan detta stoppa kommande stora internationella matcher?
- Hoppas verkligen inte det. Trots allt är incidenterna få i Sverige om man jämför med utlandet. Men all form av sabotage mot säkerheten skadar värdskapet i någon mån. Men vi är många som vill skydda fotbollen från dessa element nu när vi äntligen har en modern topparena där vi bör kunna klara denna sortens incidenter, slutar Sigurdson.