Idrottslyftet blev riktigt lyft för Bergs IK

Idrottslyftet blev ett lyft för Bergs IK. Ett så stort lyft att klubben till och med åter kunde mobilisera ett lag som deltagit i seriefotbollen.

Text och foto: Thord Eric Nilsson.

Bergs IK har traditionellt sett varit den främsta fotbollsklubben i den jämtländska kommunen med samma namn. Klubbens tyngdpunkt ligger i Svenstavik vid Storsjöns sydspets.
Bergs IK har stolta fotbollstraditioner med till och med ett par säsonger i division 3, på den tiden det verkligen var den tredje divisioner. Klubben har fostrat en allsvensk spelare, Sören Mannberg en gång pålitlig back i Hammarby IF.

Men i takt med ungdomarna flyttat ut har underlaget för lag minskat. Inom nuvarande kommun, som har drygt 7.000 invånare, fanns en gång ett dussintal lag som spelade seriefotboll. Numera är det två sedan invandrare gjort det möjligt för Bergs IK att mönstra lag, i fjol i division 6, denna säsong ett snäpp högre.

Kommunen har de senaste åren tagit emot många flyktingar från Somalia, Eritrea, Somalia, Afghanistan och Iran som bosatt sig i centralorten eller i grannbyn, inte helt okända Åsarna. Fotboll har blivit en normal fritidsaktivitet under sommarhalvåret.
BIldtext=Ola Rörborn, Bergs IK.- När det gäller spontanidrotten så är det invandrarna som står för den, berättar Ola Rörborn, en av klubbens många tränare.

Invandrarna platsade snabbt i klubbens olika lag och bidrog till att man återigen fick till ett A-lag i herrfotbollen.
- Men det fanns ett problem. Invandrarna hade inte resurser att betala utrustning och avgifter. Vi tog kontakt med Jämtlands fotbollförbund och fick svaret att det var ett klockrent integrationsprojekt inom ramen för Idrottslyftet.

Bergs IK sökte ett bidrag på 39.000 kronor och fick 31.500.
- Vi kunde hjälpa till med utrustning och till och med en liten slant till resor vid cuper och matcher.

Resorna är långa och kan bara inom länet röra sig om 25-30 mil enkel resa. Många blivande svenskar fick dra på sig klubbens traditionella overall. En del yngre var så stolta att de till och med hade overallen på skolavslutningen.

Totalt har man haft 21 aktiva i åldrarna 12 till 28 år, men bara pojkar. Att tjejerna uteblir har sannolikt en kulturell förklaring.
- En del av grabbarna har lovat ta med sig systrarna, men så har det inte blivit, förklarar Ola Rörborn.

Med så många olika nationer och nyanlända har naturligtvis språket vållat vissa problem. Men en tillfällig tränare hade ett brett språkregister.
- De som går i skolan lär sig snabbare. Bland de vuxna är det svårare.

Verksamheten har haft stor betydelse även utanför fotbollen.
- Det har gett resultat även när det gäller skolarbete. Dessutom har man efter aktivitet i fotbollsgruppen även fått lättare till kontakt med andra idrotter som till exempel bordtennis och till och med skidor, berättar Rörborn.

Utöver att ett par spelare blivit intressanta för klubbar högre upp i seriesystemet har även andra försvunnit. Ett tiotal har förflyttats till andra orter. Men totalt har de som ingått i projektet svarat för nästan tusen match- eller träningstillfällen. En imponerande siffra, som bekräftat väl använda slantar från idrottslyftet som för den lilla klubben verkligen blivit ett lyft.

Svenska fotbollförbundets utbildningskonsulent Peter Landström var mycket nöjd när han gjorde ett besök i sitt gamla hemlän.
- Jag är imponerad av vad ni uträttat här och är dessutom glad att det är ett dominerande kvinnligt inslag i klubbens ledning. Klubben har utöver fotbollen lyckats bra med både integration och jämställdhet.

>> Mer om Idrottslyftet

Spontanfotboll i Bergs IK:s regi.