SvFF polisanmäler misstänkt matchfixing

Svenska Fotbollförbundet har idag lämnat in en polisanmälan om misstänkt mutbrott i samband med matchen i Superettan mellan Jönköpings Södra IF och Syrianska FC den 25 augusti 2014. SvFF anser att det finns anledning att anta att mutbrott kan ha begåtts i samband med matchen.

Anmälan grundar sig på rapporter om avvikande spelmönster från Svenska Spel och UEFA samt granskning av en filmupptagning från matchen.

SvFF ser inte att ytterligare utredningsåtgärder från förbundet kan fastställa om brott begåtts, utan förbundets förhoppning är att en förundersökning (med de utredningsåtgärder polisen får vidta) kan bringa klarhet i detta.
SvFF har informerat de berörda föreningarna om polisanmälan. Det finns inte anledning att anta att någon hos Jönköpings Södra IF har begått något brott. SvFF kommer att bistå polisen med all information som kan anses nödvändig.

Svenska Fotbollförbundet (kansliet) har även idag till förbundets Disciplinnämnd anmält en fotbollsspelare nu aktiv i en div. II-förening i Småland. Spelaren åtalades av Riksenheten mot korruption förra veckan. Enligt åtalet har spelaren, då aktiv i en div. III-förening, inför en match i Superettan i september 2013 försökt att förmå tre spelare i IFK Värnamo att manipulera resultatet i matchen.
De tre spelarna avböjde och IFK Värnamo anmälde händelsen till polisen och Svenska Fotbollförbundet. Disciplinnämnden ska nu pröva om spelaren ska bestraffas enligt idrottens regelverk.