Burseryds IF årets barn- och ungdomsförening

Svenska Fotbollförbundet och samarbetspartnern SJ har utsett smålandsföreningen Burseryds IF till Årets barn- och ungdomsförening i svensk fotboll.

15 distrikt nominerade föreningar som kandidater till årets pris. Efter att distrikten först tagit ut sina lokala vinnare, så utsåg en jury bestående av tre distriktsrepresentanter och Peter Landström från SvFF den slutgiltiga segraren.

- Det var inget enkelt beslut. Det var verkigen hård konkurrens från 14 högklassiga föreningar, men det var en enig jury som utsåg Burseryds IF. Det välförtjänta priset kommer Burseryds IF att få ta emot i anslutning till Fotbollsgalan, säger Peter Landström.
- Det här är ett sätt att lyfta fram det vi ser som viktigt med den ideella föreningen och det ideella ledarskapet. Burseryds IF är precis som alla de nominerade föreningarna strålande exempel på vilken kraft det finns i våra föreningar.

Juryns motivering - Årets barn- och ungdomsförening i svensk fotboll

Svenska Fotbollförbundet har utsett smålandsföreningen Burseryds IF till årets barn- och ungdomsförening i svensk fotboll.

Burseryds IF är en väl organiserad flersektionsförening öppen för alla, där prestationen går före resultat. "Den bästa matchen man spelat kan lika gärna vara en förlustmatch".

Föreningen är navet i samhället, där 800 personer av ortens 1000 innevånare är medlemmar i föreningen. Verksamhetens målsättning är att skänka de aktiva sådan glädje och motivation att det blir självklart att fortsätta idrottandet från tidiga år till seniornivå och motionsnivå. En levande policy som revideras varje år, och som diskuteras på många sektionsmöten under året, säkerställer kvaliteten i verksamheten. Tränare/föräldrar/spelare går igenom idrottens värdegrund med jämna mellanrum.
"Det är viktigt att föreningen talar om vad som gäller i Burseryds IF. Om ingen talar om vad som gäller, hur ska man då kunna veta".

Den ideella insatsen och engagemanget är en av grundbultarna i Burseryds IF. Man kan aldrig betala sig från kravet på föräldraengagemang. Föreningen är ansvarig för ekonomin, och lagkassor är förbjudna.

Föreningen äger sin egen anläggning med tre gräsplaner och klubbhus. BIF-hallen (allaktivitetshall 76x50) byggdes med hjälp av den ideella kraften, utan en enda krona i lån. Hallen har skapat bättre förutsättningar för träning under höst och vinter, och är en öppen hall på eftermiddagarna för att främja spontanidrotten.

Föreningen låter ungdomarna vara med och ta ansvar för olika aktiviteter och inte få allt serverat. Det ger ett engagemang för framtiden. "De är så duktiga bara vi vuxna släpper in dem i föreningslivet".

Bland flera inkluderande verksamheter bedrivs bl a fotboll för funktionshindrade. Det laget har vid några tillfällen spelat matcher mot andra lag i föreningen. "Här lär vi våra unga att visa respekt och att alla är lika värda".