Framtidens ledare i fokus för Stockholms FF

För andra året i rad satsar Stockholms FF på Framtidens Fotbollsledare. I år får elva engagerade ungdomar utbildning i ledarskap, föreningslära och mötesteknik. Allt för att på sikt säkra ledarförsörjningen inom Stockholmsfotbollen, men också för att ungdomarna ska kunna öka sitt engagemang i sin förening redan idag.

En förutfattad mening som då och då uppkommer inom fotbollen är att unga inte vill engagera sig som tränare eller förtroendevalda. Men man kan inte ha mer fel, menar Kicki Bellander föreningskonsulent på Stockholms FF och en av initiativtagarna till Framtidens Fotbollsledare.

- Jag har märkt att det är många unga som vill vara med och engagera sig, men som aldrig får frågan från sin förening om de skulle kunna tänka sig att vara tränare. Vi vill uppmärksamma föreningarna på att det finns en massa engagemang i ungdomar och samtidigt utbilda ungdomarna i hur de kan göra för att kunna engagera sig mer i sin förening och i fotbollen, förklarar hon.

Konceptet för Framtidens Fotbollsledare är enkelt. Under vinterhalvåret genomför ungdomarna åtta utbildningsträffar i allt från föreningskunskap till personligt ledarskap och effektiva styrelsemöten. Parallellt har varje deltagare en mentor knuten till sig, som de träffar med jämna mellanrum, för att på så sätt få stöd och vägledning i att hitta just sin plats inom fotbollsfamiljen. Kanske är det som tränare, men det kan likväl vara som organisationsledare.

Målet är att varje deltagare ska hitta sin drivkraft och sitt engagemang inom fotbollen och för att sedan våga ta steget och engagera sig.
Tanken att investera och utbilda just unga ledare är ingen ny tanke i Stockholms FF.

Sedan början av 2000-talet har det existerat olika former av ungdomsråd och ungdomskommittéer som har arbetat med hur man ska säkra återväxten på ledarsidan inom Stockholmsfotbollen. Men det har varit svårt att bygga något hållbart och stabilt, där Kicki Bellander tror att en av anledningarna är att ungdomarna inte tilläts vara med "på riktigt".
- Någonstans hamnade ungdomskommittén alltid utanför resten av StFF och fick jobba med oviktiga frågor, utan chans att påverka vare sig förbundet eller sin egen situation. Det är inte så motiverande, säger Kicki Bellander.

Till slut kom man fram till, i samråd med ungdomarna själva, att en gedigen utbildning med konkreta tips om hur man kan få inflytande i sin förening eller utvecklas som ledare var det bästa sättet för att skapa engagemang. Men det kräver också att det finns föreningar som står redo att ta emot ungdomarna och ge dem möjlighet att engagera sig.
Därför måste också föreningen genomgå vissa utbildningar, där de bland annat ser över hur de kan arbeta för att rekrytera fler unga och stödja de unga ledarna som finns i föreningen.

- Jag tycker det är fantastiskt bra. I många år har man bara satsat på de ungdomar som vill spela fotboll, men det finns så mycket annat man också kan göra inom fotbollen och det finns massor av ungdomar som inte vill spela fotboll, men som fortfarande älskar den. Det här är ett perfekt sätt för att behålla dem i fotbollen, säger Christian Erenrot, sportchef i Saltsjöbadens IF, en av de föreningar som deltar i projektet.

Christan Erenrot märker att också föreningen har stor nytta av att ha ungdomar som får utbildning och vägledning i ledarskap. Förutom att de utvecklas och tar ett större ansvar i föreningen, ser han en möjlighet i att de kan fungera som bra förebilder för andra unga som kanske funderar på att bli ledare.

- Sedan är det bra att föreningen uppmärksammas på hur vi kan stödja ungdomarna i sitt ledarskap också. Vi måste respektera ungdomarna för vilka de är och bjuda in, där vi måste anstränga oss att försöka anpassa verksamheten så som ungdomarna tycker att den ska vara. Det är oerhört utvecklande för hela föreningen, säger Christian.

En av de engagerade ungdomar som deltar i Framtidens Fotbollsledare är 16-årige Hawler Rabun från Rågsveds IF. Han slutade spela fotboll när han var 13 år, men det brinnande fotbollsintresset fanns kvar.
- Jag insåg tidigt att jag inte var någon fotbollsspelare, men jag älskade ju sporten och ville fortsätta på något sätt. Som tur var, var min brorsa tränare för ett lag i Rågsved och jag började träna det laget tillsammans med honom. På den vägen är det, berättar Hawler.

Idag är Hawler invald i Rågsveds styrelse där han är sekreterare och utbildningsansvarig. Hans mål är att någon gång i framtiden bli tränare på elitnivå och han tror att Framtidens fotbollsledare kommer hjälpa honom att komma en bit på vägen till att nå målet.
- Jag blev tipsad om utbildningen av en kompis som gick den förra året och som sa att det var det bästa han gjort. Så jag tänkte, varför inte? Om jag kan få hjälp att skapa tydliga mål och vägledning hur jag kan nå de är det kanon, säger han.

- Jag hade inga direkta förväntningar på utbildningen, men blev positivt överraskad. Innan hade jag föreställt mig skulle vara en massa gamla gubbar som skulle berätta för oss vad vi skulle göra, inte att det skulle vara relativt unga personer som skulle vägleda oss att själva komma fram till vad vi vill. Det är mina mål som är i fokus, det är jättebra, säger Hawler.

Framtidens fotbollsledare, en satsning för att på sikt skapa riktigt duktiga tränare och ledare. Men det är också en satsning här och nu, på de ungdomar som vill vara med i fotbollen genom att påverka, få inflytande och engagera sig i sin förening redan idag.

.

>> Mer om Idrottslyftet