Latorp Sveriges energismartaste förening

Staffan Lindberg och Peter Cronarp från Latorps IF tar emot Energipriset.

I samband med Fotbollsgalan på måndagskvällen mottog Latorps IF från Örebro Energipriset ur SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilssons hand. Latorp utsågs därmed till Sveriges energismartaste fotbollsförening och fick ta emot en check på 15.000 kronor.

Juryns motivering löd:

Latorps IF bevisar med sitt projekt att det genom att stoppa många el-bäckar små verkligen går att spara en hel energi-å. Föreningen har stoppat sina energitjuvar genom att ta hjälp av smarta produkter, långsiktiga investeringar och lösningar där ett förändrat beteende direkt påverkar elförbrukningen. Latorps IF har på ett smart sätt visat att det går att spara energi även när resurserna är begränsade.

– Vi är fantastiskt stolta och glada och har fått en massa hälsningar hemifrån! Det är ju inte bara vår förening som har fått priset utan hela samhället är en vinnare. Latorps IF är en gammal förening med begränsade resurser så alla tillskott och uppmärksamhet ger oss energi att fortsätta arbeta för våra aktiva, säger Peter Cronarp, ordförande Latorps IF.

– Vi kommer att frysa endel av prispengarna till vårt nybildade 09-lag. Det startades efter sommarens fotbollsskola och det känns jätteroligt att kunna köpa in nytt material till dem och ge dem en riktigt bra start på sin fotbollskarriär, fortsätter Staffan Lindberg, ungdomsansvarig i Latorps IF.

– Jag är väldigt stolt över att Energipriset i år går till en förening som med ett flertal smarta, mindre lösningar lyckats sänka hela sin energiförbrukning. Genom att föreningen fortsätter att satsa framåt ökar möjligheten för fler av ortens invånare att kunna ta del av fotbollens fantastiska gemenskap, säger Karl-Erik Nilsson.

Latorps IF:s projekt omfattar ett flertal mindre åtgärder som tillsammans har stor påverkan på föreningens totala energiförbrukning. Projektet omfattar byte av varmvattenberedare, ombyggnation av omklädningsrum, byte av samtliga fönster i huvudbyggnaden och igensättning av ytterligare två fönster. Vidare har föreningen bytt fem ytterdörrar, monterat snålspolande duschar, isolerat bottenplattan och installerat en energisnål belysningsarmatur samt ett driftsäkrare och mer användarvänligt elskåp. Efter åtgärderna har elkostnaderna minskat med 5.000 kronor per år.

– Latorps IF har visat hur små åtgärder kan ge stora förändringar Ett bra exempel på energieffektivisering i både teknik och beteende. Genom energifonden har närmare 350 föreningar fått hjälp till energieffektivisering och vi har sett många inspirerande projekt - men Latorps IF stack ut, säger Stina Liljekvist, chef för varumärke och marknad E.ON.

Övriga nominerade föreningar var Fårösunds GoIK (Gotland), Färila IF (Hälsingland) samt Sjömarkens IF (Västergötland).

Mer om Energipriset

Genom instiftandet och utdelningen av Energipriset vill E.ON och Svenska Fotbollförbundet öka medvetenheten kring värdet av att spara energi och hjälpa landets fotbollsföreningar att bli mer energieffektiva. Priset delas ut till den fotbollsförening som energieffektiviserat smartast och vinnaren utsågs bland de 345 projekt som delfinansierats av Energifonden. Energipriset delades för första gången ut hösten 2013, då till Bua IF i Halland.

Från vänster: Staffan Lindberg och Peter Cronarp, Latorps IF, och Agneta Thorstensson och Örjan Björkman från Sjömarkens IF.