Stockholm värdstad för finalen i UEFA Europa League 2017

Finalen i UEFA Europa League 2017 kommer att spelas på Nationalarenan Friends Arena den 24 maj 2017. Det beslutade UEFA:s exekutivkommitté vid sitt möte i Prag idag. Bakom arrangemanget står Svenska Fotbollförbundet tillsammans med värdstaden Stockholm, Friends Arena och Solna stad.

Friends Arena

- Det är både roligt och viktigt för svensk fotboll att på nytt få stå som arrangör för ett av de största fotbollsevenemangen. Att arrangera fler internationella evenemang är ju också ett av förbundets strategiska mål, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

- Beslutet visar att UEFA har stor tilltro till både svensk fotboll och Nationalarenan Friends Arena, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Den 28 juli 2013 spelades finalen i UEFA Dam-EM på Nationalarenan Friends Arena inför den hittills största publiken i mästerskapets historia, 41.301 personer. En turistekonomisk utvärdering visade att finalen bidrog med en turistekonomisk omsättning på nära 50 miljoner kronor till stockholmsregionen, inte minst i Stockholm och Solna.

- UEFA Europa League-finalen är ett evenemang som går helt i linje med Stockholmsregionens ambition att vara en av Europas ledande evenemangsstäder. Vi är glada och stolta över att kunna bjuda Sverige på en stor fotbollsfest. Vi vill att det ska handla om mer än en fotbollsmatch och planerar att ha en rad supporteraktivititer i Stockholmsregionen, säger Karin Wanngård (s) finansborgarråd i Stockholms stad.

UEFA Europa League-finalen ger stor medial uppmärksamhet. 2015 års final i Warszawa sågs av 45.000 åskådare och 60 miljoner TV-tittare.

SvFF har tidigare arrangerat fyra europeiska klubbfinaler:

Cupvinnarcupen

  • 1983, Ullevi: Aberdeen-Real Madrid 2-1 (efter förlängning)
  • 1990, Ullevi: Sampdoria-Anderlecht 2-0 (efter förlängning)
  • 1998, Råsunda: Chelsea-Stuttgart 1-0

UEFA-cupen:

  • 2004, Ullevi: Valencia-Olympique Marseille 2-0

När IFK Göteborg vann UEFA-cupen 1982 (mot Hamburger SV) och 1987 (mot Dundee U) spelades finalerna hemma-borta.