Romfartuna GIF United årets Nordahl-stipendiat

Kronprinsessan Victoria på besök på Hökåsens IP. Foto: Romfartuna GIF.

Stipendium ur Gunnar Nordahls minnesfond delas årligen ut till person eller förening som genom utomordentliga insatser på ett förtjänstfullt sätt har främjat ungdomsfotbollen i Sverige.
2015 års stipendium har tilldelats Romfartuna GIF United och deras verksamhet som bedrivs under mottot "Vi är väldigt olika men alla har lika roligt". Stipendiet, på 25.000 kr, delas ut i samband med Fotbollsgalan i Globen i Stockholm den 9 november.

Visa bildspel


- Det är glädjande att få ge stipendiet till en fantastisk verksamhet som Romfartuna GIF Uniteds, säger Krister Malmsten, ordförande i stiftelsen Gunnar Nordahls Minnesfond, och fortsätter:
- Det här är helt i linje med stiftelsens anda och något vi känner att Gunnar Nordahl själv hade uppskattat oerhört. Romfartunas ansökan stack ut i konkurrens med flera andra bra projekt i år. Deras verksamhet sammanfaller dessutom mycket väl med de utvecklingsprojekt som pekas ut som prioriterade i fotbollens strategidokument.

Romfartuna GIFUnited är sektionen inom Romfartuna GIF som bedriver fotboll för spelare med funktionshinder på Hökåsens IP i norra Västerås.
Sektionen startades 1991 av tre spelare från herrlaget som arbetade inom omsorgsverksamheten. Desamma var även med om att hjälpa Grunden BoIS i deras uppstartsfas.
2015 har United 34 spelare, killar och tjejer i åldrarna 14-44 år samt elva ledare. Man har tre lag i Svealands-serien och man arrangerar fyra seriesammandrag per år. Träningar hålls två gånger i veckan under utomhussäsongen samt en gång per vecka under vinter-vår.
Sedan fem år tillbaka håller Romfartuna även fotbollsskola för särskoleelever, integrerat i föreningens ordinarie Landslagets Fotbollsskola. Det var ur fotbollsskolans verksamhet som United Junior skapades, ett lag med spelare som inte vill något hellre än att spela matcher mot andra lag.

Målsättningen är att tillhandahålla en meningsfull sysselsättning och motionsform för spelare med intellektuell funktionsnedsättning, mottot är "Vi är alla väldigt olika men har lika roligt tillsammans".

- Det är självfallet oerhört roligt att vår verksamhet blir uppmärksammad så här, säger Eva Sörengård från Romfartuna GIF. Utöver glädjen och stoltheten är stipendiesumman i sig välkommen också.
- Våra spelare har svårt att jobba ihop pengar själva. Många bor i gruppboenden, har en liten pension och tufft ekonomiskt. Sedan när vi ska ut i seriespel måste vi resa, i princip i hela Mellansverige, och då är det buss varje gång. Spelarna har inte körkort och vi ledare har inte tillräckligt med bilar, berättar Eva.