Fotbollsgalan 2015 - alla vinnare

Fotbollsgalan 2015 hyllade som sig bör mästarlagen IFK Norrköping och FC Rosengård, samt U21- och F19-landslagen som båda vann EM-guld i somras, Zlatan Ibrahimovic fick ta emot Guldbollen för tionde gången, och Diamantbollen tilldelades Hedvig Lindahl.
Fotbollskanalens hederspris 2015 gick till Therese Sjögran.

.

Guldbollen 2015: Zlatan Ibrahimovic

Juryns motivering:
"Zlatan Ibrahimovic får Guldbollen för sina insatser i landslaget och klubblaget Paris Saint-Germain. En ledare i svensk och internationell fotboll har fortsatt sin jakt på titlar och rekord på en särklassig nivå.""

Diamantbollen 2015: Hedvig Lindahl

Juryns motivering:
"För en mästerlig säsong, en ständig förmåga att kliva fram och avgöra i de viktigaste ögonblicken samt ett rekord som för alltid skriver in henne i historieböckerna."

Årets målvakt, dam

Juryns motivering:
Hedvig Lindahl har efter skada kommit tillbaka som ohotat etta i landslaget och har inte släppt in ett enda spelmål i VM-kvalet. Har med ökad stabilitet nått en ny nivå i sitt målvaktsspel och burit fram Kristianstad till klubbens bästa placering i Damallsvenskan.

Årets målvakt, herr

Juryns motivering:
Andreas Isaksson
står för en imponerande jämnhet och stabilitet i både klubblag och landslag. Hans säkra värderingar i målvaktsarbetet skapar ett nödvändigt lugn för landslagets försvarsspel. Fortfarande given etta.

Årets mittfältare, herr

Juryns motivering:
Albin Ekdal är en ledande spelare på central position i såväl landslag som klubblag, med egenskaper som fungerar lika väl i italienska Serie A som i Bundesligas hårda konkurrens..

Årets mittfältare, dam

Juryns motivering:
Caroline Seger är lagkapten och navet som värderar och pulserar spelet i både damlandslaget och Paris Saint-Germain. Tvåvägsmittfältare på högsta internationella nivå.

Årets forward, herr

Juryns motivering:
Zlatan Ibrahimović slår rekord efter rekord med bibehållen hunger för mer. Kreerar mål och passningar av yppersta världsklass med sin unika kombination av kraft och teknisk briljans.

Årets forward, dam

Juryns motivering:
Pernille Harder. Med sitt breda register och sin exceptionella spelförståelse ligger hon bakom det mesta i Linköpings offensiv. Skarp både som framspelare och avslutare.

Årets back, dam

Juryns motivering:
Faith Ikidi har visat världsklass i Damallsvenskan och ledde unga Piteå till medalj. Både följsam och stark i defensiven och offensivt konstruktiv - en komplett spelare.

Årets back, herr

Juryns motivering:
Andreas Granqvist leder den svenska försvarslinjen och anför klubblaget Krasnodar med enorm energi och kompromisslös vinnarattityd. En blågul rese.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare 2015

Juryns motivering:
Pernille Harder
betyder allt för Linköping. Direkt inblandad i hälften av alla mål och dessutom regissören bakom ytterligare fullträffar. En spelare i världsklass med stort driv och enastående blick för spelet.

Årets nykomling - herr

Kerim Mrabti (Djurgårdens IF)

Årets genombrott – dam

Juryns motivering:
Stina Blackstenius tog Europa med storm i sommarens F19-EM. Omöjlig att stoppa med målrekord som följd. Ett klassiskt internationellt genombrott för skyttedrottningen, som under året utvecklats på alla plan.

Årets tränare – dam

Juryns motivering:
"Viktor Eriksson är hjärnan bakom Eskilstuna Uniteds snabba väg till toppen. En modig metodiker som på ett konsekvent sätt vågat pröva nya och framgångsrika vägar."

Jurys

Dam:

Pia Sundhage, SvFF; Lilie Persson, SvFF; Anneli Andersén, SvFF; Calle Barrling, SvFF; Victoria Sandell Svensson, EFD; Anette Börjesson, Sveriges Radio; Malin Swedberg, TV4, Frida Östberg SVT.

Herr:

Erik Hamrén, SvFF; Marcus Allbäck, SvFF; Håkan Ericson, SvFF; Claes Eriksson, SvFF; Stefan Lundin, SEF; Richard Henriksson, Sveriges Radio; Anders Andersson, TV4; Johan Mjällby, Kanal 5; Jens Fjellström, CMore; Daniel Nannskog, SVT.

Årets domare 2015 dam

"Tess Olofsson, tidigare framgångsrik målvakt i Malmö FF och flicklandslaget. Tess började döma som 14-åring, blev allsvensk domare 2012, FIFA-domare 2015 och har jobbat stenhårt för att nå sina mål.
Tess har trots sin unga ålder redan dömt 52 allsvenska matcher och även tilldelats seniormatcher av UEFA. Med sin imponerande fysik och mognad gör hon sällan en dålig match."

Årets domare 2015 herr

"30-årige Mohammed Al-Hakim är den f.d spelaren (Köping) som gjort kometkarriär som domare: debut i Superettan 2011 och allsvenskan 2012. I år gör han sin hittills bästa säsong, han har klarat alla utmaningar han satts på alldeles utmärkt. Han hyllas speciellt för sin goda fysik – han ser till att vara nära situationerna - och samarbetet med såväl spelare som ledare. En framtida mästerskapsdomare!"

Fotbollskanalens hederspris 2015

Tilldelades Therese Sjögran, med motiveringen:
"Sveriges meste landslagsspelare har alltid varit ett föredöme på och utanför planen. Från a-lagsdebut i Veberöd som 14-åring till finalerna i de största mästerskapen har denna spelare alltid tagit ansvar och aldrig gett upp oavsett motstånd. Karriären har inte bara varit lång utan även framgångsrik på ett sätt som få når upp till - förutom att ha fått priset som bäst i Sverige flera gånger så är skåpet fyllt av medaljer av olika valörer från VM, EM och SM. Dessutom har alltid glädjen lyst igenom som den största sporren. Fotbollskanalens Hederspris går 2015 till Therese Sjögran för insatserna för svensk fotboll i både landslag och klubblag."

Årets Mål 2015

Simon Skrabb (Åtvidabergs FF) vann tittaromröstningen om årets mål, för sin skorpionspark i matchen mot Gefle.
>> Målet på Fotollskanalen.se

Skyttekungar/drottningar säsongen 2015

Allsvenskan: Emir Kujovic (IFK Norrköping)
Damallsvenskan: Gaelle Enganamouit (Eskilstuna United DFF)
Elitettan: Tabita Chawinga (Kvarnsvedens IK)
Superettan: Fredrik Olsson (Jönköpings Södra)

Fair Play 2015

Allsvenskan: IFK Norrköping
Damallsvenskan: FC Rosengård
Superettan: Östersunds FK

fogis.se - Fotbollsgalan