Göta hovrätts dom i matchfixingmål ett steg i rätt riktning

Göta hovrätt ändrar tingsrättens dom och fäller den åtalade i det så kallade Värnamofallet. Den 25-årige mannen, som även var fotbollsspelare i en annan förening, döms för medhjälp till mutbrott till villkorlig dom och böter.

Mannen hade försökt att förmå tre spelare i IFK Värnamo att manipulera en match mot GAIS under hösten 2013. Värnamospelarna vägrade och kontaktade i stället klubbledningen och en polisanmälan upprättades. 25-åringen har av idrottens bestraffningsorgan redan stängts av två år från all idrottslig verksamhet.

– Hovrättens dom visar att det lönar sig att berätta om matchfixing, säger SvFF:s förbundsjurist Anders Hübinette. Den sänder därför en viktig signal till alla inom svensk fotboll att våga anmäla om man ser eller hör något misstänkt.

– Vi skulle naturligtvis ha önskat att hovrätten rubricerat brottet som grovt, vilket ju åklagaren yrkat, eftersom matchfixing utgör ett så stort hot mot idrotten i stort, fortsätter Anders Hübinette.