Påverka framtiden – ett mångfaldsprojekt

Projektet Påverka framtiden är ett samarbete mellan SvFF och EFD och genomförs inom ramen för Tipselitprojektet.
Det övergripande målet med i projektarbetet är att öka antalet spelare med utländsk bakgrund och att skapa mångfald bland spelarna på elitnivå.

Varför gör vi projektet?

Damfotbollen är den damidrott med störst mängd spelare med utländsk bakgrund, men de är ändå för få på elitnivå och landslagsnivå och, framförallt, den etniska mångfalden inom elitfotbollen speglar inte mångfalden i Sverige idag.

Vad vill vi åstadkomma med projektet?

Det övergripande målet med detta arbete är att öka antalet spelare med utländsk bakgrund och att skapa mångfald bland spelarna på elitnivå. Då kommer vi därmed också öka antalet potentiella spelare med utländsk bakgrund i distriktselit, klubbelit och de svenska landslagen.

Hur kommer projektet genomföras?

Mattias Eriksson, projektledare för Påverka framtiden.För att skapa en referens behövs en kartläggning. Utgångspunkten är att mångfalden i svensk damelitfotboll behöver mätas, vi behöver se om och var mångfalden finns och vilka hinder det finns för densamma.
En referens, en kontext kommer också uppstå genom att besöka klubbar och verksamheter, samt föra diskussioner med företrädare för desamma. Kartläggningen och frågorna som uppkommer kommer att föredras och diskuteras i befintliga forum hos både SvFF och EFD.

Vi som är verksamma i arbetsgruppen runt projektet:

  • Mattias Eriksson (projektledare), tidigare allsvensk tränare i AIK
  • Hodan Siid-Ahmed, tidigare allsvensk spelare i AIK, Hammarby och KIF Örebro
  • Ida Wahlström, verksamhetsledare för Futebol dá Forca i Sverige & Finland
  • Linda Wijkström, generalsekreterare för EFD
  • Lilie Persson, gruppchef Spelarutbildning flick för SvFF

För information:

Mattias Eriksson (projektledare), 070-5124696