Vi är alla i samma lag

Svenska Fotbollförbundet har funnits i 112 år och vår uppgift är att främja svensk fotboll. Inget konstigt. Men redan tidigt stod det klart att vi hade en större uppgift än så. Nämligen att skapa möjligheter för vem som helst i Sverige, oavsett bakgrund och härkomst, att delta i sporten.

Vår förmåga att inkludera alla i fotbollen har varit vår framgång, inte minst sportsligt.

All är olika - olika är bra.

Idag är vi som nationellt fotbollsförbund en förebild för många andra. Vi har en värdegrund som bygger på allas lika värde och vi jobbar för att alla som vill spela fotboll ska kunna spela fotboll i en förening, med allt vad det innebär av kamratskap, organiserade träningar, trygghet och socialt lärande.

Förutom att vara hemvist till några av Sveriges mest älskade landslag, är våra 3 184 föreningar runtom i landet en viktig och levande del av sina samhällen.

Detta är vårt arv och vår historia. Men det är framförallt vår framtid. För idag, när vårt samhälle står inför nya utmaningar; med ökad segregering, stora flyktingströmmar, ensamkommande ungdomar och ökat främlingskap, är vår kunskap och vårt arbete viktigare än någonsin. Vissa saker är vi redan idag bra på, andra saker är vi i full färd med att utveckla, och ytterligare några saker tänker vi nu ta ansvar för ännu mer.

Därför startar vi nu en rörelse; Alla är olika – olika är bra.

Svensk fotboll har i sina föreningar, klubbar och landslag enormt viktiga och kraftfulla verktyg för att bidra till att stärka demokratin, mångfalden och jämställdheten.

Fotboll är inte bara en sport, det är också integration, tolerans och samhällsutveckling. Frågor som berör hela svenska folket och vår gemensamma framtid. Vi arbetar varje dag aktivt med dessa frågor men upplever att vi kan göra ännu mer.

Därför kommer vi under våren att inom fotbollen och tillsammans med våra partners skapa ännu bättre förutsättningar för våra föreningar att göra ännu mer, bl. a kommer vi att starta en fond där föreningar kan söka medel för att finansiera aktiviteter.

Mer information om detta och annan information kommer att finnas på en hemsida vi öppnar under april månad.

Kort sagt; alla som vill ska få vara med i laget. Det är bara på det sättet vi kan vinna den här matchen.

Solna, 29 mars 2016.

Svenska Fotbollförbundet

För mer information kontakta SvFF på 08-735 09 00 eller svff@svenskfotboll.se.