I future team får talanger tid

Hans Wildow är ansvarig för future team-satsningen inom svensk fotboll.

Talanger som är sena in i puberteten riskerar att slås ut. För att motverka detta jobbar förbund och elitklubbar på nya sätt. Future Team är en utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med sen fysisk utveckling.

På hösten efter elitlägret i Halmstad samlas 15-åringarna för första gången i ungdomslandslagstrupper. På pojksidan tas det ut 44 spelare till ett första läger och 66 till nästa. Sedan två år tillbaka har verksamheten breddats med ytterligare 33 spelare i ett Future Team.
– Det innebär att hundra spelare har varit på landslagsläger när P15-året är slut, i stället för 66 som det var tidigare. Tack vare detta är det fler som ges möjlighet att bli elitspelare. Vi kan ge fler ett kvitto på att de är bra och minska risken att talanger slutar med fotboll för att de känner sig bortvalda, säger riksinstruktören Hans Wildow som är ledare för Future Team.

Artikeln är hämtad ur Magasinet Fotboll #1 2016.
Läs hela numret här!

Denna verksamhet är till för spelare som har en senare fysisk mognad än genomsnittet.
– När man tar ut spelare till U-landslag är det lätt att bländas av dem som springer fortast, skjuter hårdast och hoppar högst. I Future Team vill vi fånga upp spelare som har mycket god spelförståelse, bra teknik och mentala kvaliteter men som ännu inte kan konkurrera fysiskt, säger Hans Wildow och fortsätter:
– Till de här spelarna vill vi sända budskapet: "Vi ser att du är en bra fotbollsspelare och vi ser att du inte är där fysiskt ännu." Vi vill också få dem att se sin utveckling långsiktigt och ha tålamod med kroppen.

Därför är upplägget i Future Team annorlunda än på övriga landslagsläger.
– Lägren är en dag kortare och vi belastar inte spelarna lika hårt. Exempelvis har vi bara en fysisk aktivitet per dag. Och vi betonar att det är superviktigt att äta och dricka rätt och att vila för att ge kroppen återhämtning.

Hans Wildow ansvarig för Future Team och jobbar tillsammans med pojklandslagens förbundskaptener Magnus Wikman och Roland Nilsson. Under pojklandslagsåren byts spelare ut från samling till samling och säsong till säsong.
– Med den breddning vi skapar tack vare Future Teams kan man räkna med att ungefär 150 spelare i varje årskull har varit med på någon form av pojklandslagsläger när det har gått fyra år. Det bildar basen till de cirka 60–70 spelare från varje årgång som till slut blir elitspelare.

Inventeringsarbetet för uttagningar till både pojklandslag och Future Team görs
i nära samarbete med distrikten och de 60 akademiklubbarna.
– Den mest omfattande dialogen har vi med klubbarna, säger Hans Wildow. Jag skulle önska att alla elitklubbar jobbar på ett genomtänkt vis för att inte missa spelarna som kommer sent in i puberteten. Det är viktigt att ha en verksamhet där det ska vara okej att det tar lite längre tid för vissa spelare att mogna.

Det här är future team:

  • I P15-, P16, och P17 har Sverige future teams parallellt med de ordinarie pojklandslagen.
  • För att kunna bli uttagen till future team måste spelaren ha en senare fysisk utveckling än genomsnittet.
  • Första samlingen för Future Team (33 spelare) är på hösten året då spelarna fyller 15. Därefter är det tre samlingar under P16-året (där en är en fyrnationsturnering) och till sist en samling på våren det år spelarna fyller 17.