Island har betydligt fler fotbollsytor än Stockholm

SVT-sporten redovisade i ett inslag söndag 8 maj fakta kring fotbollens succé på Island, med svenske Lars Lagerbäck som förbundskapten. På ön bor 330.000 och i vår huvudstad bor ca 910.000 invånare enligt senaste mätningen. Det visar sig att Island har betydligt fler inomhushallar och naturgräsplaner för 11-mannaspel. Det enda Stockholm har fler av är konstgräsplaner utomhus för 11-mannaspel.

- Det var sensationella fakta för oss. Det förklarar en hel del av Islands fotbollsframgångar, både på elit- och breddnivå, vilket man gratulerar dem till. Vi har ett stort jobb framför oss alla inom stockholmsfotbollen och det projektarbete vi nu startar, ihop med UEFA och SvFF, är verkligen angeläget.

- Det är viktigt för alla som älskar fotboll i Sverige och i Stockholm i synnerhet, från klubbarna i högsta serierna ned till alla motionärer som vill spela fotboll. Vi måste få fler ytor i framtiden, och vi måste där ha hjälp av politiker, föreningar och företag säger Lars Ekholmer, Stockholms Fotbollförbunds ordförande.

Jämförelse Island-Stockholm
Island Stockholms stad
Befolkning 330.000 910.000
Planer
Inomhus, konstgräs, 11-manna 7 2*
Utomhus, konstgräs, 11-manna 24 46
Utomhus, naturgräs, 11-manna 148 16
Totalt 179 64

*inklusive Tele2 Arena, räknad som inomhushall. Fakta: SVT och Stockholms FF.