Araby lugnare än ryktet

Araby IF spelar i lägsta divisionen, men stadsdelen ligger i toppen på listan över de mest utsatta områdena i Sverige.
– Jag förstår inte att Araby är på sjätte plats, säger klubbordföranden Christofer Hellqvist.

Christofer Hellqvist.Växjöstadsdelen Araby har tre fotbollsföreningar. AIF, som ligger i division 6, är en av dem.
– Vi är bara ett seniorlag. Tidigare har vi haft ett b-lag, men också något ungdomslag. Hälften av spelarna bor i Araby och många av de andra har gjort det, men flyttat iväg, säger Christofer Hellqvist.

Hur stämmer verkligheten med den bild som polisen och medierna ger av Araby?
– Jämfört med andra delar av landet, där det är skottlossning och annat, så är det inte alls så här. Men visst, det förekommer droghandel och en del skadegörelse. Men det är svårt att förstå att Araby är så högt upp på listan över utsatta områden.

Om du googlar Araby handlar sex av nio träffar på första söksidan om kriminalitet. Araby IF:s hemsida är längst ner på första söksidan.
– Det är mycket ungdomar i området, väldigt unga som är där sent på kvällen. När de inte har något att göra har det hänt att de kastar sten eller ägnar sig åt skadegörelse. Det är tråkigt.

Hur viktig är fotbollen för att vända det negativa?
– Det finns andra föreningar som har lyckats ganska bra sportsligt. Några som har spelat där har kommit långt med sin fotboll. Det visar att det finns en annan väg. Det är positivt, säger Christofer Hellqvist och fortsätter:
– Fotbollen är viktig som aktivitet eftersom den ger folk här något meningsfullt att göra på fritiden. Går det bra för lagen skapar det ett intresse för att engagera sig också.