Fler division 1-lag 2018 efter diskussion

Vid SvFF:s representantskapsmöte på Scandic Hasselbacken i Stockholm på fredagen så klubbades de föreliggande förslagen igenom. Men vid punkten om utökat antal lag i de två division 1-serierna på herrsidan från 2018 reserverade sig Dalarnas Lars Norman.

Representantskapsmötet är det forum där tävlingsbestämmelserna för den nästkommande säsongen beslutas.

Lars Norman pläderade för ett nej till division 1-förslaget med kommentaren:

- Jag är besviken över Förbundsstyrelsens och Serieutredningens förslag, ser det som ett magplask att fler lag flyttas från distrikts- till förbundsserierna. Distrikten har nu tagit hand om administrationen av division 2 damer och det har gjort att vi kommit närmare varandra, så jag vill reservera mig mot ett eventuellt beslut, sa Lars Norman.

Men Förbundsstyrelsens (FS) förslag om utökning av antalet lag i division 1 herrar, från dagens 14 till 16, till säsongen 2018 röstades sedan igenom.

Karl-Erik Nilsson och Lars Norman. Foto: SvFFNorman tackades sedan av efter sammanlagt 27 år som Dalarnas representant på Representantskapet.

- Stort tack för ditt enorma engagemang, alltid korrekt, påläst och du har varit en mycket bra representantskapsledamot, sa SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Likaså röstades formatet för Svenska Cupen damer igenom, som till säsongen 2017/18 ändras och blir likt det på herrsidan, med ett gruppspel på vårvintern inför seriestarten för att bland annat öka kvaliteten och få fler tävlingsmatcher per säsong.

Övrigt

  • Representantskapet avslog motionen från Charlotta Nordenberg, Elitfotboll Dam, om anstånd kring arenakraven i Damallsvenskan till och med 2018.
    - Klubbarna har en svår ekonomisk situation och har svårt att fullt ut genomföra det som önskas. För ett åtagande krävs en konsekvens för ett beslut, och därför yrkar jag bifall för motionen, sa Martin Åkerman, Skånes FF.
    Motionen avslogs av Representantskapet.
  • Mathias Jonsson, Värmlands FF, fick bifall för sin motion om att föreningar vars lag spelar i i division 2 damer, ska ges möjlighet att teckna samarbetsavtal med föreningar vars lag spelar i Damallsvenskan – division 1.
  • Representantskapet beslutade också att införa en ny regel kring så kallade vakanstillsättningar i det fall att ett lag skulle hoppa av eller uteslutas ur division 1 herrar. Från och med den 1 mars 2017 ska "bästa" förlorande lag i kval till division 1 herrar tilldelas en sådan vakant plats. Denna nya regel avser alltså vakanstillsättningar efter 2017 års serie- och kvalspel. För uppflyttning vid vakans mellan den 26 november 2016 och 28 februari 2017 gäller bestämmelsen i TB som föreskriver att "bästa" ej uppflyttade andraplacerade lag i division 2 tilldelas vakant plats. Bestämmelsen ändras kommande år som en konsekvens av att SvFF inför säsongen 2016 införde kval till division 1.