Fotbollsgalan 2016 - alla vinnare

Fotbollsgalan hölls för 22:a gången i ordningen, och här är kvällens alla vinnare:

Diamantbollen: Hedvig Lindahl

För ännu en säsong på absolut högsta nivå, där hennes insatser i ett starkt kollektiv under OS blev direkt avgörande och några prestationer oförglömliga - straffräddningarna mot USA och Brasilien.Sydsvenskans och Svenska Fotbollförbundets Diamantbollen 2016 går till Hedvig Lindahl.

Guldbollen: Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic får Guldbollen för fortsatta insatser på högsta nivå. För sina avgörande prestationer i EM-playoffen mot Danmark där han ledde landslaget till EM och för ännu en segrande vår och ligatitel med PSG, före flytten till Manchester United. En karriär utan motstycke belönas nu med en elfte guldboll.

Årets målvakt

Hedvig Lindahl, Chelsea Ladies FC, är en av världens just nu bästa målvakter, i spelet med fötterna så skicklig att hon är ett anfallsvapen i vilket lag som helst. Stor matchvinnare under OS, med avgörande straffräddningar vi aldrig glömmer.

Robin Olsen, FC København, är dansk cup- och ligamästare. Under hösten har han fått sitt stora genombrott i landslaget med avgörande insatser i VM-kvalet. En stabil målvakt som utstrålar stor pondus.

Årets back

Linda Sembrant, Montpellier Hérault SC, är i sitt livs form! Svår att ta sig förbi och med förmågan att slå den öppnande passningen. Blicken för spelet och den lojala spelstilen är en svårslagen kombination.

Victor Nilsson Lindelöf, SL Benfica, har efter EM-guldet med U21-landslaget fortsatt sin raketkarriär. En självklar försvarsklippa för Benfica i Champions League, och i det svenska landslaget.

Årets mittfältare

Marta Vieira da Silva, FC Rosengård lyfter alla lag hon kommer till och fortsätter leverera på högsta nivå i de största matcherna. Och som väntat var hon Brasiliens klarast lysande stjärna under OS på hemmaplan.

Emil Forsberg, RB Leipzig, var en stark faktor när Leipzig avancerade till Bundesliga – och blev ett topplag. Hans speed och teknik färgar både klubb- och landslaget - och gör honom unik i sitt sätt att spela fotboll.

Årets forward

Pernille Harder, Linköpings FC, är den suveräna skyttedrottningen som lyfte sitt Linköping till SM-guld. En komplett anfallare av högsta internationella klass som alltid skapar chanser både för sig själv och lagkamraterna.

Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint-Germain FC/Manchester United FC sköt Sverige till EM där han låg bakom Sveriges enda mål. Under sista säsongen i Paris slog han ett 40-årigt rekord med 38 ligamål. Historien om Zlatan fortsätter nu skrivas i Manchester United.

Fotbollskanalens hederspris: Tord Grip

"För 60 år sedan lämnade en 18-åring Ytterhogdals IK för storklubben Degerfors. Det blev första steget på en makalös fotbollsresa som skulle komma att ta honom över hela världen. Och efter den egna karriärens slut har han varit en del i många historiska svenska fotbollsframgångar. Det var han som assisterade Tommy Svensson i USA-VM när det blev brons. Och det var han som fick Sven-Göran Eriksson att satsa på en karriär som tränare, med makalösa resultat. Spännvidden över hans gärning är svårslagen. Ungdomslag, klubblag, dam- och herrlandslag. Kvällens pristagare har varit svensk fotboll i 60 år, Fotbollskanalens hederspris 2016 tilldelas Tord Grip!"

Årets mål

Tittarna röstade fram Guillermo Molins (för Malmö FF mot Gefle IF den 14 maj) till vinnare av Årets mål.

Årets domare

Sara Persson har gjort en mycket bra säsong i Damallsvenskan och även visat framfötterna internationellt där hon bland annat av FIFA varit uttagen till Algarve Cup där hon fick döma finalen. Som kronan på verket blev hon uttagen till U20-VM i Papua Nya Guinea.

Stefan Johannesson har varit den bästa domaren i Allsvenskan 2016 med enbart toppbetyg. Han har stor rutin och erfarenhet med sina 293 matcher i Allsvenskan. Stefan "får med sig spelarna" på ett bra sätt och han drar sig inte för att ta obekväma beslut.

Årets tränare

Stellan Carlsson, Piteå IF, tappade många viktiga spelare inför säsongen, men levererade ändå. Han får laget och individerna att prestera på högsta nivå. En tränare som ger – och sedan får tillbaka maximalt av varje enskild spelare.

Damallsvenskans mest värdefulla

Pernille Harder, Linköpings FC, var en ovärderlig tillgång då Danmark nådde EM och Linköping vann SM-guld. En framspelare och målgörare av rang som kräver stor bevakning och oroar vilken försvarare som helst.

Årets genombrott

Johanna Rytting Kaneryd, Djurgårdens IF FF, har trots sin unga ålder redan hunnit sätta stort avtryck i Damallsvenskan och bidrog i allra högsta grad till nykomlingen Djurgårdens fina säsong. Ett stort framtidsnamn i både klubblag och U-landslag.

Årets Skyttekungar/Skyttedrottningar

  • Allsvenskan: John Owoeri, BK Häcken, 17 mål.
  • Superettan: Shkodran Maholli, Åtvidabergs FF, 15 mål.
  • Damallsvenskan: Pernille Harder, Linköpings FC, 23 mål.
  • Elitettan: Anna Anvegård, Växjö DFF, 30 mål.

Fair Play

GIF Sundsvall (Urban Hagblom), Halmstads BK (Tony Karlsson), Linköpings FC (Maria Hagström).

Årets Barn- och ungdomsförening

Enskede IK (prismottagare: Freja Andersson, Christian Nyeröd, Magnus Pettersson) bedriver en verksamhet som ligger helt i linje med Fotbollens Spela, lek och lär – svensk barn- och ungdomsfotbolls inriktning, och Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan.

Årets fotbollsföräldrar

Karin Ahlman Toyama, Gimonäs Umeå IF; Maria Bergmark, Mariehems SK/Gimonäs UIF; Peter Borgestedt, Västerhaninge IF; Johanna Hedström, Envikens IF; Ingemar Jansson, Skattkärrs IF; Morgan Karlsson, Pålsboda GoIF; Rabija Koc, Gunnilse IS; Bo Larsson, Burseryds IF; Sofia Larsson, Båstads GIF; Johanna Larsson, Sund IF; Daniel Spalin, Gerdskens BK.

Jurys

Dam: Pia Sundhage, SvFF; Lilie Persson, SvFF; Anneli Andersén, SvFF; Calle Barrling, SvFF; Victoria Sandell Svensson, EFD; Johanna Frisk, Sveriges Radio; Malin Swedberg, TV4-Gruppen och C More; Frida Östberg, SVT; Pontus Kåmark, Viasat.

Herr: Janne Andersson, SvFF; Peter Wettergren, SvFF; Håkan Ericson, SvFF; Claes Eriksson, SvFF; Stefan Lundin, SEF; Richard Henriksson, Sveriges Radio; Anders Andersson, TV4-Gruppen och C More, Anders Svensson, Discovery Networks; Daniel Nannskog, SVT; Ola Wenström, Viasat.

fogis.se - Fotbollsgalan