Hederspriset 2016: Tord Grip

Fotbollskanalens Hederspris delas ut av TV4 och Svenska Fotbollförbundet till en spelare eller ledare som gjort stora insatser för svensk fotboll. I år tidelas priset Tord Grip.

Pia Sundhage delar ut årets hederspris till Tord Grip.

Juryns motivering

"För 60 år sedan lämnade en 18-åring Ytterhogdals IK för storklubben Degerfors. Det blev första steget på en makalös fotbollsresa som skulle komma att ta honom över hela världen. Och efter den egna karriärens slut har han varit en del i många historiska svenska fotbollsframgångar. Det var han som assisterade Tommy Svensson i USA-VM när det blev brons. Och det var han som fick Sven-Göran Eriksson att satsa på en karriär som tränare, med makalösa resultat. Spännvidden över hans gärning är svårslagen. Ungdomslag, klubblag, dam- och herrlandslag. Kvällens pristagare har varit svensk fotboll i 60 år, Fotbollskanalens hederspris 2016 tilldelas Tord Grip!"

Fotbollskanalens Hederspris instiftades 2009. I juryn sitter Lars Richt och Marika Domanski-Lyfors från SvFF samt Erik Westberg och Olof Lundh från TV4/C More.

Pristagarna:
2009 Lennart Johansson
2010 Bob Houghton
2011 Kurt Hamrin
2012 Fredrik Ljungberg
2013 Lars-Åke Lagrell
2014 Tommy Svensson
2015 Therese Sjögran
2016 Tord Grip