Safija klarade utmaningen att bli domare

Foto: Privat

Safija Dautovic Sappelt, 44 år, har alltid älskat fotboll. Många timmar har hon tillbringat framför tv:n för att se sitt italienska favoritlag Roma. Även besökt Olympiastaden i Rom.
Hon har haft åsikter om det mesta som sker på en fotbollsplan. För sju år sedan antog Safija sitt livs största utmaning när hon bestämde sig för att bli domare.
- Jag har ju själv aldrig spelat fotboll och det var verkligen en utmaning. Även om vägen varit lite krokig har jag hållit på i sju år nu och det är väldigt roligt, säger Dautovic Sappelt.

Efter tre år hamnade dock Göteborgsdomaren i en svacka, som hon uttrycker det. Hon funderade ett tag på att sluta helt. Det var inte särskilt roligt att dra på sig domardressen för att åka iväg och döma. Safija saknade ett stöd, en domarcoach, som kunde hjälpa till när det var som mest jobbigt.

- Jag har aldrig drabbats av några allvarliga grejer som hot och våld. De problem man råkar ut för är oftast föräldrar som inte uppför sig. Och barnen tar ju efter sina föräldrar…

Men tack vare stöd och uppmuntrande ord från de närmaste valde Safija att fortsatta. Ett beslut som hon inte ångrar. Nu dömer hon upp till division 2 för damer och har även börjat arbeta aktivt inom Göteborgs Fotbollsförbund.

Foto: Privat- Jag är ordförande i domarkommittén i Göteborg och det känns bra att kunna påverka lite. Vi är ett förbund som fungerar bra och har aldrig problem att få domare till matcherna. Jag saknade en domarcoach, en support, som man kunde fråga och få hjälp av. Det har vi ordnat nu och det är en god hjälp, säger hon.

I stora delar av Sverige råder domarbrist. Inte i Göteborgs Fotbollförbund. Under flera år har man genomfört ett långsiktigt projektarbete från grunden.

- Vi har gjort en stor satsning inom förbundet och det har gett väldigt bra resultat. I år har vi utbildat över 1.500 föreningsdomare som får döma ungdomsfotboll upp till 12 år. Vi har 300 distriktsdomare och till kursen i oktober var över 150 intresserade, 55 stycken sökte till kursen och vi plockade ut 27. Så vi har ingen domarbrist i Göteborg i varje fall. Ibland lånar vi ut domare till närliggande distrikt som Dalsland, Västergötland och Halland, säger Osman Yücel, domaransvarig på Göteborgs Fotbollförbund.

Safija Dautovic Sappelt vill gärna ha fler kvinnliga domare. Till distriksdomarkursen i oktober var tre tjejer intresserade av 55 sökande. Till slut blev det endast en kvinna på kursen.

- Det är tråkigt att inte fler tjejer vill bli domare. Vi jobbar på det och försöker hitta vägar att locka fler damer. Många är intresserade men de drar sig ur innan kursen har startat. Varför vet jagt inte riktigt.

Osman Yücel och Dautoviuc Sappelt har en uppmaning till samtliga fotbollsledare och tränare.

- Alla borde gå en föreningsdomarkurs. Många av klagomålen kommer för att dom helt enkelt inte kan regelboken. Sedan kommer det nya regler. Inför varje säsong borde alla föreningar ha en regelgenomgång med samtliga spelare. Det skulle underlätta för alla.