"Flickorna måste få plats

Helsingborgs IF har inga flicklag. Det ska det bli ändring på.
– Det är glasklart. Vi måste vara öppna för all fotboll, inte bara den ena halvan, säger klubbdirektören Mats-Ola Schulze.

Artikeln är hämtad ur Magasinet Fotboll #4 2016

Förutom fotbollsskola för fem- och sexåringar har Helsingborgs IF inte plats för flickor eller damspelare i föreningen.

Mats-Ola SchulzeMen Mats-Ola Schulze ser det som en av de viktigaste framtidsfrågorna för HIF – och för de andra storklubbarna som i dag är enkönade.

– De största klubbarna har absolut ett större ansvar att ha plats för alla. I förlängningen kan vi inte fortsätta att vara enkönade. Som stor klubb har vi ett ansvar för att fler flickor börjar spela fotboll och att de också fortsätter att spela längre upp i åldrarna, säger Schulze och fortsätter:

– Utifrån de värdena har vi i klubbledningen och styrelsen börjat ta tag i frågan på allvar. Frågorna vi ställer oss är hur vi kan få plats i Helsingborgsgeografin och uppfylla de målen tillsammans med andra starka föreningar i staden.

I Helsingborg finns flera klubbar som länge har satsat på både flickor och pojkar.

– Vi måste gå in i det här på ett begåvat sätt. Vi sitter vid skissbordet med våra diskussioner om hur vi gör detta rätt. Vi vill inte klampa in fel.

För Helsingborgs IF handlarfrågan om mycket mer än att bara sysselsätta ungdomar med bollspel.

– När vi pratar om supporterkultur och hur vi fyller våra läktare hoppas jag att vi inom några år är 50 procent kvinnor och flickor och 50 procent män och pojkar.

– Om vi ska ta en ledande roll och skapa Sveriges starkaste fotbollsregion kan vi inte bara vara öppna för halva fotbollen utan för hela. Och då måste flickorna få plats.

Var är ni om ett år?

– Då hoppas jag att vi tydligt har konkretiserat och sjösatt det vi pratar om nu.