Karl-Erik Nilsson: "Norden kan göra skillnad i Qatar"

Representanter från samtliga nordiska fotbollförbund är nu tillbaka från sitt gemensamma besök i Qatar, värdemiraten för VM 2022.
Och de konstaterar att det finns ett behov av fortsatta påtryckningar och kritisk dialog med VM-värden.
- Norden talar med en stark röst i dessa frågor och kan göra skillnad i Qatar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

Igår träffades ordförandena för de sex nordiska fotbollsförbunden i Köpenhamn för att utvärdera det gemensamma besöket i Qatar som ägde rum i november.
Besöket arrangerades för att åstadkomma en "kritisk dialog" med den kommande VM-värden Qatar.

Bland andra träffade delegationen topptjänstemän vid flera myndigheter och fick möjlighet att framföra sin kritik i frågor om bland annat mänskliga rättigheter och missförhållandena för gästarbetarna samt deras levnadsvillkor.
- Vi kan konstatera att en del förbättringar har ägt rum, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, och genom dialog både direkt med Qatar och genom UEFA och FIFA tror vi att vi kan åstadkomma förändringar för gästarbetarnas levnadsvillkor, säger Karl-Erik Nilsson.

De nordiska fotbollsförbunden hade också bjudit med flera fackliga organisationer. Från Sverige deltog Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.
- Svenska Fotbollförbundet ser jag som en föregångare inom idrotten, ett förbund som insett att även de måste ta sin del av ansvaret för en hållbar och mänskligare värld med schysta villkor, säger Johan Lindholm.

Även norska och danska LO deltog vid resan.
- Vi har skickat en tydlig signal genom att visa upp fotbollen och facket tillsammans. Norden talar med stark röst och det lyssnade myndigheterna på, säger Jesper Møller, ordförande i det danska fotbollsförbundet, DBU.