Karl-Erik Nilsson Nordens kandidat till UEFA:s ExCo

Karl-Erik Nilsson är Nordens kandidat till UEFA:s ExCO under de kommande fyra åren.

När UEFA:s medlemsländer träffas i kongressen den 5 april nästa år i Helsingfors ska åtta nya nationsrepresentanter väljas till ExCo, UEFA:s exekutiva kommitté. Nu står det klart att Karl-Erik Nilsson kommer att vara Nordens kandidat.
- Jag känner mig hedrad och vill bära med mig våra värderingar från de nordiska fotbollsförbunden in i UEFA, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

I ExCo sitter, förutom UEFA:s president, 16 representanter från de olika medlemsländerna. Där sitter varje representant under en mandatsperiod på fyra år. Den 5 april har åtta representanters mandatperiod gått ut, däribland Nordens nuvarande representant Allan Hansen, ordförande i det Danska fotbollsförbundet. Det är alltså då som Karl-Erik Nilsson kan bli invald av UEFA:s kongress.

Med stöd av de andra nordiska fotbollsförbunden ska Karl-Erik Nilsson kandidera för en plats i ExCo och Svenska Fotbollförbundets ordförande har flera förbättringsområden som han ser inom UEFA och den europeiska fotbollen.

- Fotbollen är en enande kraft. Vi måste se till att alla ska välkomnas in i fotbollen. Vi vill att fler ska spela fotboll, spela fotboll längre och att fler ska ha möjligheten att spela fotboll. Vi vill se ökad mångfald och att det inte ska finnas hinder för någon att delta. 163 000 nyanlända kom till Sverige under 2015, vi måste underlätta för alla flyktingar inom hela Europa att spela fotboll, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

- Det är många klubbar och föreningar i Sverige som är ett föredöme när det kommer till att välkomna nyanlända. Sverige är ett föregångsland och vi vill föra våra kunskaper och erfarenheter vidare ut i den europeiska fotbollen.

En annan mycket viktig fråga för Karl-Erik Nilsson och den svenska fotbollen är satsningen på damfotboll.
- Damfotbollen har en oerhörd tillväxtpotential. För att det ska vara möjligt måste vi få fler spelare, tränare, domare och andra aktiva in i fotbollen. På så sätt kommer vi även att kunna hitta större ekonomiska fördelar för damfotbollen. Men även där måste den europeiska fotbollen tänka om.

Med tanke på de korruptionsaffärer som varit i FIFA, hur kan UEFA bli mer öppet och transparent för allmänheten tror du?

- Att vara tydligare och öppna i vilka målsättningar och vilket förändringsarbete UEFA vill genomföra. Här handlar det även mycket om att lyssna på andra intressenter så som ligorna, klubbarna, spelarna, sponsorerna och supportrarna men också att ha öppna processer när ett beslut ska verkställas, säger Nilsson och fortsätter:

- Vi vill även förändra kraven på representanterna i ExCO. Jag vill gärna se att alla representanter i ExCo är aktiva i sitt fotbollsförbund och även att det ska finnas en tidsbegränsad mandatsperiod. På så sätt kan nya idéer och tankar hela tiden välkomnas in i UEFA och den europeiska fotbollen.

Matchfixing är ett reellt problem inom fotbollen idag. Det görs redan mycket mot den problematiken men större krafttag behöver tas menar SvFF:s ordförande.

- Det är lätt att prata om hårdare bestraffning och lagföring - och det behövs, utan tvekan. Men mycket handlar om att utbilda ungdomar, ledare och andra aktiva inom fotbollen för att stävja detta. Det ska vara en naturlig del i all fotbollsutbildning, så tidigt som möjligt.