Lagkamp mellan könen

IFK Göteborgs Frank Andersson vill undvika en jättediskussion om pengar. Landslagets Lisa Dahlkvistmenar att framtiden finns i tvekönade elitföreningar.
– Det finns ett mervärde i att herrlagen delar med sig av sina resurser och hjälper damfotbollen att växa, säger hon.

Texten är hämtad ur Magasinet Fotboll #4 2016.

Trenden är tydlig: Jättar som Chelsea, Manchester City, Bayern München och PSG satsar mångmiljonbelopp på sina damlag.

Lisa Dahlkvist– Många större klubbar i Europa jobbar så och det blir intressant att en klubb har både dam- och herrlag i de högsta ligorna, säger Lisa Dahlkvist.

Men i Sverige finns en rädsla bland några av de största klubbarna. De vill inte dela med sig av den ekonomiska kakan.

I Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten vill står det att: "Det ska finnas lika möjligheter för alla, oavsett kön, att utöva idrott vilket kräver att kvinnlig och manlig idrott värderas och prioriteras på ett likvärdigt sätt och att resurser fördelas rättvist. All verksamhetsplanering bör ske utifrån ett medvetet jämställdhetsperspektiv."

– Det är svårt att bedriva verksamhet samtidigt för killar och tjejer, damer och herrar. Generellt sett är det inte så vanligt. Det blir lätt en fråga om resurser, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson.

Hur menar du?

Frank Andersson– Det blir lätt en jättediskussion om hur mycket resurser damerna ska ha i förhållande till herrarna. Få föreningar lyckas med det konststycket. Det är svårt.

Är ni rädda att dela med er?

– Nej, men det blir lätt en diskussion.

Och den diskussionen är ni inte redo att ta, eller?

– Vi har valt en väg nu, sedan får vi se vad det leder till i framtiden.

Frank Andersson syftar på samarbetet med damallsvenska Göteborgs FC. Blåvitt ska utöka sin egen flickverksamhet, så att spelarna kan vara kvar till och med det år de fyller 19. Därefter kan de bästa spelarna få möjlighet att gå över till GFC.

– Våra äldsta tjejer är 15 och 16 år. Vi har resonerat om hur vi ska göra när de blir äldre. Vi vill ha ett samarbete med Göteborgs FC, som inte har någon ungdomsverksamhet. Istället för att starta ett eget damlag ska vi ha riktigt bra verksamhet upp till 19 år. Det viktigaste är att tjejerna får spela fotboll så länge som möjligt.

Varför vill ni inte starta damlag?

– Flera av tjejerna som är hos oss är väldigt duktiga. Om vi startar ett damlag måste vi börja längst ner i seriesystemet. Om vi kan hjälpa Göteborgs FC att bli ännu bättre så är vi bara glada för det.

Du har i tidigare intervjuer sagt att ni inte vill "konkurrera med dem".

– Om vi har ett damlag skulle vi på sikt vilja bli så bra som möjligt och då blir det nog en konkurrenssituation. Då tycker jag det är bättre att vi tillsammans gör det så bra som möjligt för tjejerna.

Varför vill ni konkurrera med GAIS, Häcken och ÖIS på herrsidan, men inte med Göteborg FC på damsidan? Är det någon skillnad egentligen?

– Ja. IFK Göteborg bildades 1904 och har alltid haft herrfotboll. Damfotbollen i IFK finns ju inte. Det vi har är tjejfotbollsom vi började med för bara några år sedan. Jag tror att det är enklare att jobba tillsammans med Göteborg FC.

Jesper Fundberg är etnolog och forskare i idrottsvetenskap på Malmö högskola. Han säger att det inte är en jämställdhetsfråga med enkönade föreningar. Han lyfter hellre resursfördelningen.

– I många föreningar kommer dam- och flickverksamhet på undantag och ges betydligt sämre förutsättningar. Att fördela om resurserna vore ju mer rätt, eller att dela upp verksamheten i två olika föreningar. Om kvinnors idrottande ändå ses som mindre värt, och ges sämre villkor, spelar det ju ingen roll om de är i samma förening som män. Det är villkoren som är det viktiga inte blandning av kön eller inte.

Det övergripande problemet är den manliga överordningen: Att mäns prestationer ses som de "riktiga", att män får mycket mer uppmärksamhet, mer lön eller ersättning och omtalas som mer intressanta, menar Jesper Fundberg.

– Om sedan föreningar är en- eller samkönade blir därför underordnad denna problematik. Och ordet jämställdhet är så problematiskt att jag helst undviker det helt. Det är bättre att tala om olika och lika villkor, förutsättningar, skilda privilegier och så vidare.

Landslagsmittfältaren Lisa Dahlkvist hoppas att hennes KIF Örebro och herrallsvenska Örebro SK ska slås ihop.

– Vi vill alltid ha mycket publik. Det gäller att skapa intresse. Att kunna se och följa både ett damlag och ett herrlag skapar en större känsla för klubben. Jag tror att både damer och unga tjejer kommer känna mer hjärta för en sådan förening.

Varför är det rätt väg att gå?

– Jag tror att det är framtiden. Jag ser ett mervärde i att herrlagen delar med sig av sina resurser och hjälper damfotbollen att fortsätta växa. Det är en liten summa för en herrklubb. Männen har det bästa av det bästa, och kan man få lite av det skulle det göra en enorm skillnad. Det kan göra att ett damlag når ligavinster och Champions League-spel. Det skapar en vinnarkultur som smittar av sig.

I Damallsvenskan är sju av tolv föreningar enkönade. Mästarklubben Linköpings FC är en av dem. I dag har klubben ett seniorlag och ett U19-lag.

– Vi har ingen ambition att starta ett herrlag, säger klubbdirektören Maria Hagström. Vi har inte en organisation som mäktar med det. Vi har gjort valet att göra en elitsatsning för damer och inte på breddlag eller pojk- och herrlag. Vi samarbetar med 104 olika lag runt om i Linköping och har tillsammans med dem fått upp intresset. Det har skett en ökning på 23 procent av registrerade flickspelare i Linköping sedan 2014. Det är en enorm framgång och visar att man kan arbeta på många olika sätt.

Hagström påpekar att förutsättningarna är olika på olika platser i Sverige, och ser inte att Lisa Dahlkvists förslag skulle funka i just Linköping.

– Damfotbollen är väldigt stark i Sverige och vi lever i ett land som är väldigt jämställt. Jag vill inte att det ska behöva vara så att vi säger att "vi behöver hjälp av ett herrlag för att överleva." Det kan vara ett alternativ, men inte den enda lösningen.

Malmö FF Dam bröt sig loss från ­huvudföreningen MFF och fick 2007 sitt nya namn LdB FC. 2013 uppgick dam­elitlaget i FC Rosengård, som i dag är en förening för båda könen.

Klubbens dåvarande klubbdirektör Niclas Carlnén är numera vd i herrallsvenska Malmö FF. Han har på nära håll varit en del av och följt utvecklingen för svensk damfotboll. Nu är Carlnén delaktig i att driva igenom ett årsmötesbeslut om att Malmö FF ska starta flicklag. Det är ännu oklart om det i förlängningen leder till att det startas ett damlag.

– Uppdraget vi har fått nu är att vi ska ha flickfotboll. Men i vårt "klubb-dna" ska vi hålla på med elitfotboll. Vi har inte som mål att starta tio lag i varje åldersgrupp, utan snarare ha ett nätverk av klubbar som vi samarbetar med, precis som vi redan idag gör på pojksidan.

År 2017 spelar två malmöföreningar i Damallsvenskan. FC Rosengård ska då spela derbyn mot uppflyttade LB07.

På vilket sätt gynnar det MFF på lång sikt att bli en tvåkönad klubb?

– Då får man ut maximal effekt. Det blir bättre tillsammans än var för sig. Vi ser olika på saker ibland och de olika perspektiven skapar en bättre helhet. Vi arbetar på samma sätt på våra läktare med att få bättre balans. Ur ett annat perspektiv skapar detta ännu bättre underlag för oss att fylla vår arena, om vi intresserar både män och kvinnor.