Matchvärdar ett lyft för Sävar IK

Sävar IKSävar IK vände en negativ upplevelse till något positivt. Föreningens satsning på matchvärdar har gett resultat.

Sävar är ett samhälle utanför Umeå med knappt 3 000 invånare. Sävar IK har nästan 700 medlemmar. En tråkig händelse under en pojklagsmatch förra året blev startskottet för SIK:s satsning på matchvärdar.

Sävar IK engagerar ortsbor i alla åldrar.– Vi blev anmälda för att en ledare betedde sig olämpligt under en match. Det satte fokus på att vi ville skapa en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för våra domare, det handlar om föreningsdomare från vår egen förening. Vi bestämde oss för att skapa bättre förutsättningar för dem. Vi måste göra något, tänkte vi, säger föreningsledaren Per Höglund.

Matchvärdens funktion är att hälsa lagen välkomna och skapa en god stämning för alla som närvarar vid hemmamatcher. Matchvärdarna ger stöd och feedback till ungdomsdomaren före, under och efter match och verkar för att ledare, spelare och publik får en förståelse för domarnas utsatta position.

– Det handlar om att kommunicera och göra klart för alla varför vi håller på med fotboll och vad som är viktigt. Feedbacken har varit överväldigande positiv – både från föräldrar och andra lag.