"Vi ska vara seriösa och generösa"

Adam Gürsoy, sportchef i IFK Stocksund. FOTO: Anna Rut Fridholm

Adam Gürsoy, sportchef i IFK Stocksund, menar att ett aktivt arbete med värdegrunder har bidragit till att klubben gått från noll till femhundra medlemmar på nio år.

IFK StocksundHur sticker ni ut i den stundtals hetsiga ungdomsfotbollen?
– Vi får ofta höra att vi har ett nytänk, att det är fräscha vindar och mycket energi. Vår värdegrundsplan är ett levande dokument som används på riktigt. Där förklaras spelarnas, ledarnas och föräldrarnas roller.

Vilken målsättning har ni?
– Mottot är att vi ska vara seriösa och generösa. Vi ska ha en bra utbildning och det ska inte ske på bekostnad av någon. Vi tränar hårt men vi är schysta kompisar.

Hur skiljer ni er konkret mot andra hårdsatsande föreningar?
– Vi vill ge samma utbildning för alla och har inte byggt det på hur långt man har kommit fysiskt eller spelmässigt. Vi nivåanpassar, men det viktigaste är intresset. Alla får lika många träningar och samma kvalitet på utbildningen, oavsett vilket lag man spelar i. Många har kommit till oss för att de har spelat i "lag 2", men i IFK Stocksund påverkas inte träningsmängden eller kvaliteten av det.

4 Tips från Adam Gürsoy

Riktning
"Fundera på vilken verksamhet ni vill ha, vad ni vill stå för och hur ni vill uppfattas. Formulera idéerna och vad de innebär."

Utbildning
"Satsa på utbildning för alla. Spelare, föräldrar och ledare. Alla ska vara medvetna om vad som gäller."

Utveckling
"Fokusera på spelarens och lagets utveckling snarare än resultaten. Stressa inte. Arbeta med människan, inte bara med fotbollsspelaren."

Uppföljning
"Stäm av och prata om både det positiva och det negativa i verksamheten."

Hur ser du på klimatet i ungdomsfotbollen?
– Det är speciellt och inte så värst bra. I synnerhet i Stockholm. Det har nog mycket med konkurrenssituation att göra, att det finns många spelare. Det är hetsigare här än på andra platser. När matchen blåses igång växer hornen i pannan ut på vissa. Hetsen finns oftast hos föräldrar som blir stressade av att deras lag inte vinner.

Skiljer ni ut er på fler områden?
– För att undvika jävsituationer och annat som kan komma med föräldratränare har vi bara externa instruktörer som håller i träningarna. Vi satsar även på utbildning för föräldrarna. Det finns en ansvarig i styrelsen för värdegrunden, alla lag har även en ansvarig. På agendan till alla föräldramöten finns värdegrunden som en punkt.

Vad gör ni när en egen spelare inte agerar korrekt?
– Då kontaktas värdegrundsansvarig, som återkopplar till föräldrarna. Ibland räcker det att vi informerar, annars tar vi ett personligt möte. I de äldre lagen har vi också ett gemensamt samtal. Man kan ha ett fint dokument som säger allt om hur vi ska göra och bete oss, men värdegrundsarbete är att agera.