Karl-Erik Nilsson om nya förslaget till VM

FIFA council tog under tisdagen fram förslaget att VM ska utökas från 32 till 48 lag till mästerskapet 2026. Tre lag i 16 olika grupper är tanken. SvFF och de nordiska fotbollsförbunden ska nu diskutera förslaget från FIFA:s council innan en omröstning och ett eventuellt beslut sker i kongressen i maj.
- I grunden ger det här fler länder drömmar om att spela VM, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

32 ska bli 48. Så vill FIFA Council ha det i världens största idrottsevenemang i framtiden. När Gianni Infantino valdes till posten som FIFA:s president uttalade han sin vilja med ett utökat VM-slutspel

- Det som har varit den största oron för oss innan var att utöka antal speldagar för mästerskapet, och därmed färre internationella speldagar på andra datum, men så ska det inte bli, säger Karl-Erik Nilsson som dock väntar på mer information vad förslaget innebär.

- Nu har vi fått förslaget från Fifa council som vi ska diskutera inom förbundet och med våra nordiska kollegor. I maj möts FIFA:s kongress och det blir omröstning. Det är detaljerna i det förslaget vill vi studera och diskutera.

Det är fortfarande oklart hur dessa 16 ytterligare platser till VM 2026 kommer att fördelas mellan de olika kontinenterna.

- I grunden ger det här fler länder drömmar om att spela VM. Det var bara åtta lag i vårt EM 1992 och det har utökats till 24 landslag, vilket är positivt. Det är inte orimligt att man även utökar antalet lag i VM. Men vad blir konsekvensen i Europa, hur många platser kan vi få, frågar sig Karl-Erik Nilsson och konstaterar:

- Dom detaljerna lär komma under våren.