UEFA donerar till "maxipitch" i Husby

Pierpascal Larotonda, UEFA, t v, skakar hand med stadsdelsdirektör Patrik Derk. Foto: SvFF.

På onsdagsförmiddagen offentliggjordes att Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning i Stockholm får 100.000 euro i donation av UEFA (cirka en miljon kronor) för att bygga en "maxi pitch plan" i Husby som ska vara klar till UEFA Europa League-finalen 24 maj.

Sommaren 2015 utsågs SvFF, Stockholms stad och Nationalarenan Friends Arena av UEFA till värdar för finalen i UEFA Europa League 24 maj 2017. UEFA har på liknande sätt tackat värdstäder vid tidigare finaler och nu beslutat att det även ska gälla i Stockholm 2017. Donationen sker via UEFA Grassroots Programme. Ytan har Stockholm identifierat och placeringen beslutades hamna i Husby.

- Vi är oerhört glada och stolta över donationen och planen, och tackar UEFA för initiativet. Det kommer betyda framtidstro för alla som bor här ute, inte minst för barn och ungdomar på deras fritid, kommenterade Patrik Derk, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Ytan där planen ska byggas är mitt bland bostäder, skola och förskola, och är delvis redan rensad.

- Vår ambition är att den ska vara klar i god tid till invigningen som blir den 23 maj. Boende här blir verkligen glada när vi berättar att det ska bli en fotbollsplan för alla. Det blir en rolig vår att se den växa fram, sa Johan Hernman, kanslichef i stadsförvaltningen.

UEFA representerades av Pierpascal Larotonda som är Project Manager för Europa League-finalen på Friends Arena.

- Framtidens Zlatan kommer kanske börja sin fotbollskarriär här, vem vet. Därför är vi stolta att kunna koppla ihop vårens final med en anläggning för alla vilket är vår gemensamma framtid, sa Larotonda.

Fakta

En UEFA maxi-pitch har måtten 40x20 meter och är en konstgräsanläggning för spontanfotboll. Stockholms Fotbollförbund, SvFF och UEFA har samarbetat med Idrottsförvaltningen och även Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, om ytan.

UEFA:s önskemål har varit

  • en idealisk placering av anläggningen är i förortsmiljö och kopplat till föreningsverksamhet, skola eller ungdomscenter,
  • en invigningsceremoni med representanter för både Stockholms stad och UEFA, och med inslag av ungdomsaktiviteter, ska äga rum i anslutning till finalen.