Inget EM i Norden 2024 men arrangörssamarbete inleds

På fredagen enades de nordiska fotbollsförbunden vid ett möte i Köpenhamn att bilda en arbetsgrupp för att se vilka mästerskap Norden gemensamt kan arrangera i framtiden. Samtidigt beslutade man att avstå ansökan om herr-EM 2024.
- Vi följer därmed rekommendationen från arbetsgruppen som arbetat med frågan, och vi ska nu skapa en permanent nordisk grupp med gemensamt ansvar för framtida ansökningar, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Karl-Erik Nilsson 2016 med svenska ansökningar till UEFA. Foto: SvFFEn första prioritering blir nu att ansöka om kommande tänkbara dam-VM, samt övriga tänkbara mästerskap som FIFA och UEFA söker arrangörer för, och som i dagsläget kan arrangeras i Norden.

- Det innebär inte att Norden släpper tanken permanent på att i framtiden arrangera ett herr-EM, exempelvis, säger Karl-Erik vidare.

Danmark är en av 13 värdnationer för EM 2020. Sverige har å sin sida tilldelats värdskapet för årets UEFA Europa League-final och så sent som i december blev det klart att man får även U17-EM för flickor 2020 (kommer att spelas i Falkenberg, Halmstad, Varberg och Ängelholm).

- Vår linje är att strategiskt verka för att arrangera internationella evenemang och den ligger fast, avslutar Karl-Erik Nilsson.