Nilsson omvald vid årsmötet

Svenska Fotbollförbundet omvalde på lördagen Karl-Erik Nilsson som ordförande över en tid på två år vid Förbundsmötet.
Samtidigt framkom att landslagen i framtiden ska ha Sverige på bröstet och att kampanjen "Vi är Sverige" lanseras i samband med kvällens VM-kvalmatch på Friends Arena.

RF:s ordförande Björn Eriksson höll i ordförandeklubban på årsmötet och valen gick enligt Valberedningens förslag till styrelsen och nämnder. Det betyder att Bert Andersson, Jörgen Eriksson och Lars-Christer Olsson blev omvalda till förbundsstyrelsen för två års tid de också.

Nyinvalda Linda Forsberg. Foto: SvFFLinda Forsberg, tidigare landslagsspelare, är ny i Disciplinnämnden, advokat till yrket:

- När jag fick frågan satt jag hemma med min son på tre månader i famnen och spontant tänkte jag säga nej tack. Men sedan kom intresset och det ska bli kul att se om jag kan utnyttja både min yrkeskunskap och fotbollserfarenhet i uppdraget. Sen jag slutade spela har jag inte haft något uppdrag inom fotbollen, sa Linda

En annan tidigare landslagsspelare, Hanna Marklund - dock ej på plats, blev invald i Licensnämnden.

De två föreslagna stadgeändringarna klubbades också igenom:

  1. två års val även av ordföranden som ledamöter,
  2. utökad granskning av idrotts-AB i förhållande till SvFF:s stadgar.

Årsmötet antog Förbundsstyrelsens förslag om en utredning med rapport till sommarens ordförandekonferens kring den motion som Stockholms FF föreslagit att elitfutsalföreningarna ska ha samma demokratiska inflytande som elitfotbollföreningarna vid SvFF:s årsmöte.

- Vi nöjer oss med det men vill att det protokollförs då vi tycker det tar för lång tid, vi lämnade in motionen föra sommaren och beslut kan bli först 2018 sa StFF:s ordförande Lars Ekholmer.

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand presenterade arbetet med fotbollens varumärken som bland annat innebär att seniorlandslagen spelar med Sverige på tröjorna istället för SvFF.

- Det är så mycket mer än ett märke eller logga, det är identitet, image, vårt DNA. Det har vi sett över och man representerar inte SvFF utan Sverige, supportrarna, landet, Nationalsporten. Familjen växer dessutom, sa Håkan.

Parallellt är det kopplat till varumärkesmätningar som visar vilket stort intresse och inflytande som fotbollen har i samhället. Det har inneburit att begreppet "Vi är Sverige" är det som vuxit fram.

  • Kjell Sahlström, ekonomichef, redovisade ekonomin, som,slutade med +16 miljoner i verksamhetsbudgeten 2016 (ej arenabudgeten) och hur de föreslås användas 2017.
  • Sune Hellströmer drog läget kring Nationalarenan där ägarbytet kommer att betyda mycket redan 2017 och att man ser över alla kostnader, bland annat på driftsidan för att förbättra situationen "Jag kan säga att det känns bra, stabilt och positivt", sa Sune.

DBU:s mångårige tidigare ordförande och UEFA:s exekutivkommitté-medlem i åtta år, Allan Hansen, representerade UEFA och tackade Sverige för utmärkt samarbete genom alla år.
- Jag önskar Karl-Erik lycka till i UEFA-valet om ett par veckor, jag tror att det kommer gå bra, sa Allan.

RF:s Björn Eriksson berömde också fotbollen.

- Jag brukar säga att om man är stor ska man vara snäll, och fotbollen är stor, jättestor, men också en lojal spelare i RF-familjen, ni tänker på de mindre idrotterna. Jag känner också att RF och fotbollen går hand i hand i många frågor i en tid då folkrörelsen får ta mycket ansvar när civilsamhället har sina trösklar, sa Björn Eriksson.

Karl-Erik Nilsson nämnde ett par andra viktiga saker i sitt inledningstal:

Spelpolitiken förändras med all säkerhet och SvFF har varit oerhört aktiva i frågan eftersom den är av största betydelse för oss. Fotbollen är den största leverantören av spelobjekt till sportspel. Spelutredaren Håkan Hallstedt lämnar in sitt förslag till framtida spelpolitik i kommande vecka och vi utgår ifrån att beslutsfattarna lyssnar på oss och våra starka argument liksom vårt utmärkta samarbete i frågan med Svenska Spel.

Den 5 april i Helsingfors är de nordiska ländernas ambition att jag ska ersätta Danmarks Allan Hansen i UEFA:s exekutivkommitté. Det är ett av våra strategiska mål att vi ska ta plats där viktiga beslut om internationell fotboll fattas. Tolv kandidater slåss om åtta platser till UEFA:s exekutivkommitté och jag är medveten om att det blir tufft på precis alla sätt. Men låt oss vara optimistiska även här för svensk och nordisk fotbolls position.

Vi fortsätter att stärka arbetet kring mångfald-integration, funktions- och hbtq-acceptans under parollen "Alla är olika – olika är bra". Vi har även sjösatt ett mentors- och adeptprogram för unga ledare kopplat till Förbundsstyrelsen, och vi sparkar under året igång +10.000 där vi ska rekrytera 10.000 nya kvinnliga ledare under de kommande fem åren.

Håkan Danielsson, mångårig ordförande i Smålands Fotbollförbund och i över tio års tid ingående i SvFF:s styrelse, valdes också till Hedersledamot i SvFF.