Föräldrarollen viktig i all idrott

Föräldrarollen i idrotten, även inom fotbollen, beskrivs i dagarna av SVT Sport på flera sätt.
– Vi välkomnar det, för vi vill ha en ännu bättre miljö runt vår barn- och ungdomsfotboll. SVT-granskningen bidrar till mer fokus i frågan och det är väldigt bra eftersom föräldrar betyder oerhört mycket för vår och all idrott, säger Per Widen, utbildningschef på SvFF.

SVT Sport har gjort en undersökning bland barn- och ungdomstränare inom sex olika idrotter, bland annat fotboll, och nästan hälften upplever att föräldrar som pressar sina barn för hårt är ett ganska stort eller mycket stort problem.
718 tränare svarade på frågan kring föräldrapress, 45 procent anser att det är ett stort problem.
(Se svt.se/sport/foraldrahets, till exempel Anders Svenssons kloka råd.)

Svensk fotboll har i flera år arbetat med föräldrarollen ur olika perspektiv, eftersom ingen idrott klarar sig utan de goda föräldrarna. Fotbollen har gjort det i många år såväl i vår tränar- och spelarutbildning, som i konkreta arbeten för alla i den svenska fotbollsfamiljen.

SJ FotbollsföräldrarDet mest konkreta är samarbetet med SJ i det vi kallar "SJ Fotbollsföräldrar". Syftet är att bidra med långsiktighet till svensk fotboll genom att utbilda, hylla och inspirera alla de eldsjälar som tränar, leder, tvättar tröjor och så vidare inom barn- och ungdomsfotbollen.
Det gör vi bland annat genom inspiration i form av föreläsningar, intervjuer och spännande reportage.

Genom satsningen hoppas vi att fler fotbollsföräldrar ska stanna kvar inom fotbollen och dessutom bli tryggare och mer pålästa i sin roll. I slutet av varje år hyllar vi elva fotbollsföräldrar i samband med Fotbollsgalan. Det är SvFF:s föreningar som kan nominera någon man anser ska få utmärkelsen "årets förälder" och elva stycken uppmärksammas alltså varje år. 2017 är fjärde året med SJ Fotbollsföräldrar.

Till projektet har vi knutit fotbollsprofiler som förre förbundskaptenen Tommy Söderberg, VM-bronshjälten Kennet Andersson, domaren Mohammed Al-Hakim, förra landslagsspelaren Lisa Ek och Djurgårdens och U21-landslagets Kerim Mrabti. Med Fredrik Berling som moderator tar man upp viktiga frågor till diskussion i olika studioreportage som kan ses på projektets Facebook-sida, vilket flera hundra tusen redan gjort.

Vi har även litteratur via Svenska Fotbollförbundets förlag, till exempel Anneli Wikmans och Titti Werners bok Vett och etikett för idrottsföräldrar.

Om boken:

"Någonting händer med många av oss föräldrar när vi ser våra barn tävla. Plötsligt kan sansade vuxna förvandlas till adrenalinstinna vildar som skriker och tjoar som om det vore VM-final, när det i själva verket handlar om en match mellan 8-åringar i kvartersserien.

Vett och etikett för idrottsföräldrar är en väckarklocka för alla föräldrar till idrottande barn. Goda och dåliga exempel ur verkligheten varvas med forskning och fakta om barn och idrott. De levereras utan pekpinnar, men med en stor andel igenkännande eftersom författarna själva är föräldrar till idrottande barn.

Boken kan med fördel användas som studiematerial i en föräldragrupp, men kan lika gärna läsas hemma i soffan".

Boken kan beställas genom SISU Idrottsböcker:

Mer information

För mer information om fotbollens arbete med barn och ungdom:
Gunnar Pettersson, Utbildningskonsulent / Grassroots manager, 08-735 95 59

Angående SJ:s Fotbollsföräldrar:
Stefan Abelsted, gruppchef Sälj- och Affärsutveckling, 08-735 09 06