Talangutveckling hos våra grannar

Hur tar sig talangerna fram i våra grannländer? Vi ställer fem frågor till Johan Fallby
i FC København och Tore Grønning i Rosenborg BK.
Texten är från Magasinet Fotboll #1 2017.

Toppar man i ungdomslagen och i så fall när?

Johan Fallby (JF): Först i U17 och U19 toppas lagen medvetet för att vinna matcher. I U14 och U15 kan man anpassa så att alla får speltid. Mot bättre motstånd ställer vi upp med ett bättre lag. I FCK prioriteras utveckling framför kortsiktiga resultat i akademin.

Tore Grønning (TG): I ligaspel för P16- och P19 toppar vi laget, särskilt i de viktiga matcherna. I alla andra sammanhang ger vi samtliga spelare möjligheten att spela.

När nivåindelar och selekterar klubben?

JF: Akademin startar från U14. I yngre åldrar har vår moderförening KB hand om verksamheten. KB startar med ett akademilag när spelarna är tio år.

TG: Vi rekryterar spelarna till vår akademi tidigast från 15 år. Vi hämtar de bästa från Tröndelag. Undantagsvis hämtar vi spelare utanför Tröndelag och i så fall tillhör de inte en toppklubb.

Hur ser ni på att värva unga spelare. Var går gränsen och finns det i sammanhanget ett samarbete med andra klubbar?

JF: I Danmark får en förening inte kontakta spelare före maj året de fyller tolv. FCK har i stället ett antal samarbetsföreningar där spelarna är så länge det behövs. Här händer det att FCK kommer ut med tränare.

TG: Vi har ett omfattande samarbetsavtal med NFF Tröndelag där det finns kretslag i åldern 13-15 år. Vi har blivit överbevisade om att det inte är någon mening med att spelarna kommer till en toppklubb förrän de är 15-16 år. Vi har velat göra mer här och anställer nu en utvecklingskonsulent som kommer att jobba ihop med tränarna som finns i de många kvalitetsklubbarna i närområdet.

Vad händer med unga spelare som inte anses hålla måttet?

JF: Väljer de att lämna FCK försöker vi hjälpa dem att hitta nya klubbar. Sen finns det spelare som hittar ny förening på egen hand.

TG: Spelare som avslutar sin karriär i vår akademi råder vi att gå till andra klubbar. Några väljer sin nya klubb utan vår hjälp.

Debatten kring de här frågorna – hur är den hos er?

JF: Det pågår ett arbete där förbundet ser över systemet för spelarutveckling. Bland annat har samtliga elitföreningar värderats med hjälp av ett belgiskt företag som har erfarenhet från akademier i hela Europa. Jag upplever att debatten inte är lika hetsig som i Sverige. Diskussionen handlar mer om hur man ska skapa en bra vardag för de som vill elitsatsa.

TG: Det finns en intressekonflikt mellan Norsk Toppfotboll (elitföreningarnas intresseorganisation) och Norges Fotbollförbund. 2016 försökte man förena utvecklingsavdelningarna i de två instanserna utan att lyckas. NFF har ett övergripande ansvar när det gäller spelarutvecklingen i åldrarna 13-16 år vilket har lett till missnöje bland elitföreningarna. Toppklubbarnas satsar på akademiklassificering och NFF är inte en del i den processen.