Utvecklingsmål för futsal och beach soccer till 2022

Anette Kahru och Per Broberg

Ge fler chans att spela futsal och beach soccer, antalet lag och spelare ska öka, spelare och ledare ska utvecklas och landslagen ska stärkas. Så ser Futsal- och Beach Soccer-kommittens övergripande mål ut från nu och fram till 2022 som de vill ha in i SvFF:s nya strategidokument.

- Strategin för att nå målen är ökat tävlingsspel, tränarutbildning, landslagsverksamhet, marknadsföring och anläggningar, i både distrikt och förbund, sa Anette Kahru, ordförande i kommitten på konferensen.

Framtid Futsal: att SFL blir en nationell liga, att nationellt seriespel för damer kommer till, att distrikten bedriver seriespel för herrar, damer och ungdomar samt att landslagen utökas med dam- och ungdomslandslag.

Framtid Beach Soccer: Officiellt SM, SM-slutspel 2018 och framåt (idag inofficiellt) samt att landslag bildas.

- På herrsidan pågår en diskussion med SEF om elitverksamheten, då IFK Göteborg, Gais, Djurgården, Hammarby, Örebro med flera nu spelar i högsta ligan. Men det krävs resurser för att ta nästa steg, sa Per Broberg, och antydde att det kan bli en diskussion med EFD framöver om damsidan.

Idag har elva av de 24 distrikten seriespel i futsal, det se ut olika runt om i landet, och här är några röster från grupparbetet om framtiden:

- Vikten av eldsjälar behövs för oss som inte kommit igång.

- Ett blygsamt stimulansbidrag behövs för att starta verksamheten.

- Hallproblematik och samarbete med kommuner svårt och måste till.

- Behöver komma in i skolverksamheten där det finns ytor och börja där vintertid och kanske kombinera med fotboll.

- Stor potential att locka tjejer, men då i befintliga föreningar. Killar startar lättare egna föreningar.

- Vi får nog ha tålamod och treva oss fram.

- Vi har haft futsalspel i tio års tid och Distriktsmästerskapen har varit ett lok för oss där vi har 50-60 lag på herrsidan och 20-30 på damsidan (Västgergötland).

- SvFF för nog ta ansvar för större utbildningspaket i hela landet.

fogis.se - Hem