Evelina hittade tillbaka till fotbollen

Tjejboost

Evelina Larsson, 26, Skutskärs IF FK, lade fotbollsskorna på hyllan men hittade tillbaka till fotbollen efter något års uppehåll.
Artikeln ingår i en serie där ett antal fotbollsprofiler analyserar hur vi ska få fler tjejer att vara med i världens största folkrörelse.

Denna artikel är hämtad ur Magasinet Fotboll #2 2017.

Evelina LarssonVad fick dig att återvända till fotbollen?
- Jag saknade fotbollen. Efter att jag la av började jag träna på gym, men saknade lagkänslan. Det känns som om man får ut mer av en fotbollsträning eller match.

Varför la du av?
– Jag fick barn, men hade lagt av strax innan. Jag var äldst i laget, 23, och hade inte så mycket social gemenskap med de andra. De flesta var mycket yngre, alla i min ålder hade slutat.

Varför hade dina jämnåriga slutat?
– Många tyckte att det tog för mycket tid. De ville göra annat än att vara uppbokade fyra gånger i veckan plus matcher på helgerna. Just helgerna tyckte många var jobbiga med långa resor.

Fanns det inga alternativ?
– Nja, i B-laget, men även där var det ganska hård satsning med tre träningar i veckan och matcher. Många av tjejerna som slutade startade ett korplag ihop.

Varför tror du att så många tjejer slutar i tonåren?
– Mycket handlar nog om att det inte finns alternativa nivåer. Man måste satsa och det orkar man inte. Många går till damlaget tidigt. Det kan vara ett för stort steg, inte minst socialt.

Hur tror du att man kan få tonårstjejer att fortsätta spela?
– Kanske genom att erbjuda fler alternativ beroende på hur mycket spelaren vill satsa. Det bör finnas olika vägar. Vill man gå ner ska man kunna göra det, liksom kliva upp om man vill satsa hårdare.

Hur får man spelare att återvända?
–Att klubbarna gör det lättillgängligt och är inbjudande. Via sociala medier är det hur lätt som helst i dag. Anledningen till att jag började var att klubben hade annonser om öppen träning. Jag hade aldrig ringt själv.

Tycker du att tjejfotbollen bör organiseras på annat vis?
– Mitt spontana intryck är att det skulle behövas fler utbildade tränare i tjej- och damfotbollen. Och fler tjejer som tränare.

Hur känner du för fotbollen i dag?
– Jag har fått en nytändning och längtar till varje träning.

Ett tips till tjejtränare med tonårslag?
– Se alla individer, inte bara de som vill satsa. Försök att hjälpa alla utifrån deras förutsättningar