"Spontanfotboll gör mycket gott"

Tjejboost

Stefan Rehn har varit tränare på elitnivå i 15 år. Steget till damfotboll var "som att kliva in i en tidsmaskin":
– Mycket påminner om herrfotbollen för 20 år sedan.

Artikeln ingår i en serie där ett antal fotbollsprofiler analyserar hur vi ska få fler tjejer att vara med i världens största folkrörelse.

Denna artikel är hämtad ur Magasinet Fotboll #2 2017.

År 2011 blev han huvudtränare för Jitex. Två år senare gick han till Kopparbergs/Göteborg FC. Före det tränade Stefan Rehn IFK Göteborgs herrar och vann Allsvenskan 2007.

Stefan Rehn– Män och kvinnor kan träna på i stort sett samma sätt. Men damfotbollen måste skruva på en del där herrfotbollen ligger längre fram. Jag tänker på maxlöpningar, intensitet, grundteknik och speluppfattning. Sådana saker man måste skaffa när man är yngre, säger Stefan Rehn.

Klubbarna har mycket fler, bättre och utbildade tränare längre ner i åldrarna när det gäller pojkar och män. Just bristen på utbildade tränare är en av damfotbollens största utmaningar, enligt Stefan Rehn.

– Utbildningar för tränare kostar pengar. Och när de ska anställas kostar de pengar för klubbarna också. Det är en resursfråga, och det finns inga damklubbar som har sådana resurser. Där måste bland annat SvFF vara med och stötta ekonomiskt.

Stefan Rehn känner igen mycket i dagens damfotboll när han tänker tillbaka på hur det var förr för herrfotbollsspelarna.

– När jag blev tränare för Jitex var det som att kliva tillbaka i tiden på många sätt. Damfotbollen har många av de problem som herrfotbollen har haft. Där pratade man för några år sedan om hur ungdomssatsningar skulle bli bättre. Man satsade på Tipselitlag och heltidsanställda tränare. Det har gett resultat. Det finns liknande satsningar i damfotbollen, men pengarna är så små. Det räcker till några luncher och sedan är de pengarna slut.

Arbetet med talanger är en ständig utmaning. KGFC har genomgått en föryngring inför denna säsong och lyft upp flera juniorer. Det är en balansgång att låta talangerna utvecklas på så hög nivå som möjligt, utan att bränna ut dem.

– Man måste stegra på rätt sätt, anpassa träningen för spelare som kommer från lägre divisioner eller juniorlag. Ofta har de tränat i lägre tempo och mer sällan. De kan inte gå direkt från tre pass i veckan till sju.

Chansen att ha fotboll som ett framtida arbete är många gånger större för pojkar.

– Då det inte finns samma pengar i damfotbollen fokuserar man mer på äventyret och utmaningen när chansen kommer att få spela i Frankrike eller i Italien. Tjejerna lyfter oftare saker som att de får lära sig ett nytt språk och testa en ny kultur snarare än att tjäna massor av pengar. Det är bra grundvärderingar. Det är befriande.

Han har ingen "quick fix" , men vet vad han hoppas på.

– Mer spontanfotboll för tjejer. Allt är i organiserad form för tjejerna. Spontanfotboll är ju också träning, men bygger ju också bara på glädje. Det är ett slags omedveten träning som man har mycket gott av.

Andra idéer?
– Tidigare spelarutbildning av unga tjejer. Ofta dröjer det tills de kommer upp i ett A-lag innan de får chans till bra träningar och utbildningar. Det är för sent. Där har herrarna ett stort försprång.