”Tjejer är måna om att göra rätt”

Ha kul och våga njuta. Det är spelarutbildare Annelie Noréns budskap till unga fotbollstjejer med ambitioner.

Hur arbetar du och hur länge du har hållit på?
– Jag började som spelarutbildare på Stockholms FF i mars 2011 och jobbar med flickor 14–19 år. Jag är också en länk till SvFF.

Annelie Norén.

Vad är viktigast i ditt jobb?
– Att träffa tränare, föräldrar och prata om fotbollslivet. Hur spelare kan nå eliten, hur vuxna kan hjälpa till i vardagen och hur vi kan få spelare att tänka mer långsiktigt. Jag är också ett bollplank för spelare. Jag ger tips och får dem att lyfta blicken.

När upplever du att du har lyckats?
– När spelare lyckas med målsättningar de har satt upp, samtidigt som de mår bra och njuter av det de gör.

Vad tittar du först på hos spelare?
– Helhetsbilden. Hur agerar spelaren offensivt och defensivt? Sedan om det är en pådrivande spelare, om spelaren i fråga har bra fötter, tar för sig och vågar göra aktioner. Sist om spelaren har någon naturlig spetskompetens.

Skillnaden mellan att utbilda killar och tjejer?
– Tjejer är måna om att göra rätt. De ställer frågor och vill inte göra fel. På killsidan tutas det på mer.

Din syn på nivåindelning och hur länge man bör stanna i hemmiljön?
– Man bör stanna så länge man mår bra av det. Allt handlar inte om att utmanas, man måste lyckas också. Jag är generellt emot nivåindelning. Gör två jämna lag i stället.

Många flickor slutar tidigt. Vad kan göras för att få fler att fortsätta?
– Vi måste vara noggranna i vårt ledarskap. Alla vill inte lika mycket hela tiden och vi bör anpassa verksamheten efter det. Vi ska heller inte dela upp och splittra lagen för tidigt utan jobba längre tillsammans och ändra målsättningar.

Vilket stöd behöver spelare i tonåren, utöver det fotbollsmässiga?
– Jag jobbar med att spelarna ska se långsiktigt och inte bara bocka av och ta nästa uppgift. Jag upplever att många spelare är stressade. De behöver få veta att man inte kan vara med överallt och vara bäst på allt.