Brolin och Nordstrand leder Fotbollsgalan

Frida Nordstrand & Anna Brolin
Frida Nordstrand och Anna Brolin. Foto: Peter Knutson/TV4

Det har blivit dags att prisa och hylla de bästa inom svensk fotboll när Fotbollsgalan går av stapeln måndag den 20 november. Anna Brolin är rutinerad i sammanhangen och leder galan för sjunde gången och vid sin sida har hon Frida Nordstrand som gör premiär som programledare för galan.

- För mig som mestadels stått vid sidlinjer, rinkside och på startgriddar känns det lite annorlunda att få kamma sig och kliva in på scenen på Globen. Direktsändningar har jag ett bra antal i bagaget, prata fotboll är också det jag gör mest men glitter och galakläder är inte min vardag. Att det är Anna och jag som leder galan tillsammans känns förstås mer rätt i tiden än vi hade kunnat föreställa oss när beslutet togs, men för oss personligen är det extra kul för att det var med Anna jag gjorde mina första sportsändningar för 10 år sedan,säger Frida Nordstrand.

Förra året vann Zlatan Ibrahimovic sin elfte guldboll totalt och tionde raka. Hedvig Lindahl belönades med sin andra raka diamantboll. Den 20 november klockan 20.00 i TV4 är det återigen dags att vända blickarna mot Ericsson Globe när årets bästa spelare och de främsta prestationerna ska belönas. En nyhet för i år är att galan leds av Anna Brolin tillsammans med Frida Nordstrand. Frida Nordstrand leder galan för första gången och Anna Brolin har programlett galan sex gånger tidigare.

- Att vi är två kvinnliga sportjournalister som jobbar med fotboll på daglig basis kommer att genomsyra galan och det känns förstås extra kul att vi får sätta vår prägel tillsammans, inte minst i en sådan tid vi befinner oss i just nu. Det känns verkligen extra roligt i år att leda galan tillsammans med Frida. Vi började i branschen för tio år sedan i en källare på Gärdet och nu får vi dela scenen i Globen, säger Anna Brolin.

Bland höjdpunkterna under kvällen är prisutdelningen till årets bästa spelare - Guldbollen till bäste herrspelare och Diamantbollen till bästa damspelare. Utöver dessa priser hyllas svensk landslagsfotboll samt årets vinnare av Allsvenskan och Damallsvenskan tillsammans med de enskilda spelare som prisas för årets främsta prestationer. Nytt för i år är även priset, Årets prestation, som tittarna röstar fram. Fotbollskanalens hederspris delas ut av TV4 tillsammans med Svenska Fotbollförbundet. Dessutom delar Zlatan Ibrahimovic ut sitt eget pris, #Number10.

- Vi vill tillsammans med miljonpublik fortsätta att hylla årets prestationer. Våra svenska mästare kommer hyllas, en rad prestigefyllda priser delas ut med Diamant- och Guldbollen tillsammans med Fotbollskanalens hederspris som de finaste. Det vore häftigt att få möjlighet att tillsammans fira ett svenskt VM-avancemang på Herrsidan men också visa upp fotbollens sociala betydelse, säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare.

Fotbollsgalan direktsänds från Ericsson Globe måndag 20 november klockan 20.00 i TV4.