Pia Sundhage med i FIFA-panel - ska utveckla damfotbollen

FIFA:s damfotbollsdivision samlade den 2-3 oktober nio ledande damfotbollsexperter i Zurich för att ta fram ett ramverk för hur damfotbollen ska utvecklas inom två specifika och utvalda projekt. Pia Sundhage var en av de nio experterna som samlades.

Experterna skulle ta fram ett ramverk för hur damfotboll ska utvecklas inom nedan två områden och projekt:

  • Att fler tjejer ska spela fotboll. Ambitionen är att 60 miljoner ska spela fotboll år 2026.
  • Akademiutbyggnad för yngre elitspelare, där antalet måste bli fler framöver för att förbättre kvalitéen totalt sett.

Deltagarna i FIFA:s expertjury varAnja Palusevic, Tyskland, Anne Noe, Belgien, Belinda Wilson, Australien, Houriya Taheri, Förenade Arabemiraten, Lucia Mijares, Mexiko, Patricia Gonzalez, Spanien, Rachel Pavlou, England samt Vanessa Martínez, Mexiko. Samt Pia Sundhage, Sverige.

- De är utvalda för deras outtröttliga och långvariga arbete, med högklassig erfarenhet, kring elitfotbollen. Samt för deras passion, delaktighet och utveckling, sa Sarai Berman, ansvarig för damdivisionen inom FIFA.

Expertpanelens uppgift var att analysera det ramverk som tagits fram i första fasen, och därtefter testa detta mot de egna erfarenheterna vilket hjälper till att förfina arbetssätt inom projekten, och hur man ska nå de olika målen.

Två nationer inom varje konfederation (totalt sex, varav Europa är en) ska bli pilotprojekt, ett för vardera delmålen. Pia Sundhage kommenterar:

- Inspirerande och viktigt att tillsammans med kloka, entusiastiska människor med lång fotbollserfarenhet från världens alla hörn, diskutera hur fotboll kan göra skillnad för tjejer. Generöst delar vi med oss av våra unika berättelser som kan göra att vi bättre förstår och därmed kan fortsätta kämpa för förändring. Flick- och damfotbollen växer, tar plats och utvecklas i en rasande fart.

- Jag är tacksam för att jag får chansen att "ge tillbaka" till fotbollen efter alla dessa år på elitnivå.