Samarbetsavtal kring dataanalys

Sportanalysföretaget Fotboll Analytics Sweden AB och SvFF har kommit överens om att SvFF kommer att använda Playmaker.ai, en webbplattform för dataanalys av fotboll, från företaget.

Fotboll Analytics Sweden AB, med säte i Östersund, är det första sportanalysföretaget som tar hjälp av artificiell intelligens. Företagets produkt Playmaker.ai tar fotbollsdata och omvandlar den till ökade insikter om spelet fotboll, vilket gör det lättare för klubbar att exempelvis scouta nya spelare runt om i världen. Playmaker.ai ger också feedback om spelarutveckling och innehåller verktyg som hjälper till att analysera motståndare mer effektivt.

Niklas Egnell, här på träning med U21-landslaget- Den digitala utvecklingen inom fotbollen går snabbt framåt. Klubbar och lag med mindre resurser riskerar att hamna efter i den utvecklingen. Hittills har det bara varit möjligt för stora och privilegierade klubbar att arbeta med avancerad dataanalys. Nu gör Playmaker.AI det möjligt för alla klubbar oavsett resurser att få tillgång till samma dataanalys som de största klubbarna i världen, säger Niklas Egnell, riksinstruktör på SvFF.

Som en del av Playmaker.ai kan programmet CodeplayAI göra avancerad analys mer tillgänglig än någonsin. Tränare kan i realtid "tagga" aktioner i spelet och få omedelbar återkoppling på viktiga KPI:er, såsom Expected Goals och olika uträkningar av lagens passningar. Plattformen fungerar lika bra på en iPad som på en stationär dator.

- Vi är väldigt glada att Svenska Fotbollförbundet har valt Playmaker.ai för att stödja svenska fotbollsföreningar i sin tränare- och spelarutbildning. Vi är verkligen glada att vara en del av svensk fotbollsutveckling. Vi tror på att göra dataanalys av fotboll tillgänglig för alla, det var därför vi skapade vår toppmoderna webbplattform, säger Joakim Plogell, partner- och affärsansvarig för Football Analytics Sweden.